Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически

...
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Намеците за българска позиция в услуга на Русия са абсурдни

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси, някогашен първи дипломат в Скопие отхвърли през днешния ден тезата, че българското несъгласие върху началото на присъединителните договаряния на Република Северна Македония с Европейския съюз има нещо общо с Русия.

Той сподели, че Консултативен съвет по националната сигурност при президента и държавно решение по тематиката в този момент не са нужни, акцентирайки ниската представителност на партиите в днешния ни парламент.

" Република Северна Македония има държавност, която е генетично обвързана със Сърбия и с Русия.И не може или не желае да им обърне тил. Затова намеците за българска позиция в услуга на Русия или Сърбия са неуместни. България изрично поддържа евроатлантическата интеграция на РСМ, с цел да ѝ помогне да се измъкне от остарялата си югокомунистическа орбита. Трябва да се внимава с такива евтини политически мантри, които дискредитират страната ни ", сподели Димитров в изявление за БНР.

Димитров се опълчи и на това въпросът за РСМ да се трансформира в централен за страната.
" Проблемът с евроинтеграцията на РСМ не е централен за българския политически държавен ред - сподели той. - Формално всяко държавно управление взема решения във външнополитически аспект. При положението, в което е страната ни, при много противоречивата легитимност на всички във властта - от позиция на тяхната представителност измежду българите, е редно да си зададем въпроси дали в такива моменти могат да се вземат решения, които засягат фундаментални национални ползи ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР