Проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран за държавен ...

Проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран за държавен

Атанас Герджиков: Радев призна, че не е защитил българския интерес в Брюсел

Проф. Анастас Герджиков съобщи, че в случай че бъде определен за държавен глава, главен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Това е една от най-съществените отговорности на държавния глава, сподели той при посещението си във Велико Търново. Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този стадий това не се случва даже и в връзките с европейските ни сътрудници и добави, че " по личното му самопризнание в Брюксел г-н Радев не е постигнал нищо, с цел да отбрани българския интерес-нито във връзка с стойностите на електрическата енергия и газа, нито във връзка с Република Северна Македония ".

Проф. Анастас Герджиков напомни, че първият приоритет, посочен в стратегията му с претендента за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните ползи и националното достолепие в интернационалните връзки. България би трябвало да е пълностоен член на Европейския съюз, само че би трябвало да отстоява националния ни интерес и да покаже достолепие и гръбнак.

" На една такава среща българският държавен глава би трябвало да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо във връзка с зеления преход. Всички желаеме чист въздух и опазена природа, само че не с стойността на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е в този момент моментът да слагаме зелената идеология над икономическите ползи и работните места на жителите ", счита проф. Герджиков.

На такава среща българският държавен глава би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да разбираем и да отстояваме българската позиция. Единственото, което желаеме, е спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а това значи и съблюдаване на европейските ценности. Вместо да позволяваме опълчване на България на останалите страни-членки по този казус, следва да убедим страните-членки, че не България, а Европейският съюз би трябвало да сложи това условие към Република Северна Македония в границите на договарянията по глава 35, отдадена точно на добросъседските връзки и контракти ", изясни проф. Герджиков.

При срещата на претендент-президентската двойка във Велико Търново, жители отвориха тематиката и за Конституцията, която е толкова обсъждана в последно време. Проф. Герджиков напомни, че още преди една година, след дълга работа на специалистите, г-н Радев е декларирал, че има подготвен план за смяна на Конституцията. " Моля, покажете го, г-н Радев, дано да го забележим и обсъдим ", прикани той.Крайно време е г-н Радев да поеме вина за здравната рецесия, която назначеното от него служебно държавно управление позволи. Днес, в телевизионно изявление на министър Кацаров, видяхме един комплициран човек, който е изцяло неопитен за позицията. В ефир той призна, че даже в този момент се подписват контракти за безвъзмездни проби, че едвам през днешния ден е питал за респиратори, че е належащо време, с цел да се провеждат нещата както би трябвало.

" Какво прави държавното управление до момента, какво правиха цяло лято, за какво занапред взимат ограничения, които трябваше да са подготвени преди месеци. Действията на държавното управление са плод на суматоха и боязън от изборите, тъй като Радев се уплаши от броя на заболелите и умрелите ", разяснява проф. Герджиков.

Източник: dir.bg