Проф. Анастас Герджиков загуби драматично поста председател на Съвета на

...
Проф. Анастас Герджиков загуби драматично поста председател на Съвета на
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков вече не е ректор на ректорите

Проф. Анастас Герджиков загуби трагично поста ръководител на Съвета на ректорите и към този момент няма да е както го бе нарекъл лидър на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборната акция за президент.

Ректорът на Софийския университет бе единственият номиниран за поста. Герджиков се бореше за втори мандат, като с цел да бъде определен, имаше потребност от 25 гласа " за ". В последна сметка с 24 гласа " за " против 24 " срещу " кандидатурата му бе отхвърлена.

След към месец ще се проведат нови избори за ново управление на Съвета на ректорите.

Герджиков е измежду реформаторско настроените ректори и постоянно е измежду подкрепящите промяната във висшето обучение промени, предлагани от Министерството на образованието и науката. В последно време отбрани, въпреки и с запаси, концепциите за, както и за промяна на методиката за препоръка и оценка на преподавателите.

Именно препоръчаната от МОН нова методиката за препоръка сега е във фокуса на недоволството на академичната общественост. Изискванията са прекомерно повишени в част от научните посоки и вместо да се подтиква публикационната интензивност в интернационалните издания, тя се постанова с административно предписание, което може да отблъсне част от преподавателския състав от академична кариера.

Действащият закон дава правото на университетите сами да дефинират разпоредбите за оценяване на преподавателите си. В същото време МОН упорства текстът да бъде изменен, тъй че държавното управление да може дефинира национална методика за препоръка. В проф. Герджиков също застъпи тезата, че е належащо да има национална методика, с което е допустимо да е изгубил доверието по този въпрос на част от сътрудниците си ректори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР