Проевропейският бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща победа

...
Проевропейският бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща победа
Коментари Харесай

Проевропейски кандидат води след първия тур на президентските избори в Словакия

Проевропейският някогашен словашки външен министър Иван Корчок реализира изненадваща победа на първия тур на президентските избори в събота, отивайки на балотаж с Петер Пелегрини - основен съдружник на популисткия министър председател Роберт Фицо, предава Ройтерс.

Президентските избори в Словакия са късмет за Фицо, чиито възгледи за Украйна разгневиха критиците, че се приближи прекалено много до Русия, да ускори властта си. Опозиционните сили търсят контраст на неговото ръководство.

Промяната във външната политика на държавното управление, и конфликтите с медиите доведоха до поредност от митинги и рецензии напускащия президент Зузана Чапутова, която е гневен съперник на Фицо, само че не се кандидатира за нов мандат.

59-годишният Иван Корчок, посланик от кариерата, който беше министър в предходно държавно управление завоюва най-вече гласове измежду деветимата претенденти на първия тур.

Той взе 42,5% от гласовете ,при 99,9% от преброените региони, а главният му съперник П етер Пелегрини завоюва 37,1%. Пелегрини е ръководител на Народното събрание и оглавява младшия коалиционен съдружник в държавното управление - партията " Хлас " (Глас).

Двамата ще отиват на балотаж на 6 април.

Проруски настроеният някогашен ръководител на Върховния съд Щефан Харабин остана трети с 11,75%, откакто получи поддръжка от националистическа партия, която също е в държавната коалиция. Избирателите му биха могли да оказват помощ на Пелегрини.

Фицо и неговата ръководеща лява партия " Смер " (Посока) с обещания да спрат военната помощ за Украйна и да дадат поддръжка за хората, наранени от скока на цените.

Пелегрини, някогашен министър-председател и някогашен член на " Смер ", изигра основна роля при образуването на коалиция и сподели, че резултатите от първия тур в събота демонстрират, че болшинството не желае " либерално-десен-прогресивен " президент, който би бил в спор с държавното управление.

" Мнозинството в Словакия изрази интерес да има президент, който да пази националните държавни ползи ", сподели той.

Президентът на Словакия не разполага с значими управнически пълномощия , само че има роля в държавните и правосъдните назначения, може да постанова несъгласие на закони и да оформя публичния спор, както постоянно правеше демократичният политик Зузана Чапутова.
 Протест в Словакия против проруската политика на държавното управление
Протест в Словакия против проруската политика на държавното управление

Присъстваха към 5 000 души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР