Проевропейските партии в Полша постигнаха първа победа в новия парламент,

...
Проевропейските партии в Полша постигнаха първа победа в новия парламент,
Коментари Харесай

Проевропейският блок в Полша спечели председателския пост в ключов вот в парламента

Проевропейските партии в Полша реализираха първа победа в новия парламент, като техният претендент Шимон Холовня беше определен за ръководител на долната камара на Народното събрание, съобщи Агенция Франс Прес.


Холовня завоюва гласуването, което се разглеждаше като първи тест за трите партии, които се пробват да сформират държавно управление и да изместят популистите от консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС).

" След този избор никой не може да се съмнява, че в този парламент има болшинство, готово да поеме властта ", съобщи Холовня, някогашен ефирен водещ, който стартира лична центристка партия.

В Полша ръководителят на Народното събрание нормално е именуван вторият по значимост пост в страната, като извършва функционалностите на настоящ президент при положение, че президентът почине на поста си или подаде оставка.

Проевропейският блок в Полша, включващ партията, ръководена от Холовня, подписа в петък съдружно съглашение, в което се ангажира да възвърне връзките с Брюксел и да отблокира замразените средства.

Сега обаче би трябвало да изчака своя късмет за сформиране на новото държавно управление, защото президентът Анджей Дуда, който е съдружник на ПиС, разгласи, че първо ще натовари с тази задача сегашния министър-председател Матеуш Моравецки.

Холовня, който се показва като напредничав католик, даде обещание да ръководи Народното събрание без да се ангажира с партии, като добави, че той " към този момент няма да бъде машина за гласоподаване " за държавното управление.

В предишното 47-годишният Холовня беше съводещ на известното полско издание на " Имам гений! ", преди да се насочи към политиката и да завоюва трето място на президентските избори през 2020 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР