Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто баща е българин, а самата

...
Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто баща е българин, а самата
Коментари Харесай

Родената в София Клара Добрев се изправя срещу Виктор Орбан за премиерския пост

Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто татко е българин, а самата тя е родена в София, се обрисува като главния кандидат на обединената унгарска съпротива за поста на премиера националист Виктор Орбан на парламентарните избори в страната следващата година, показават през днешния ден частични резултати от първичните избори на опозицията, представени от Ройтерс.
Още по тематиката
49-годишната адвокатка, която вероятно може да стане първата жена министър председател на Унгария, е в оспорвана конкуренция с 46-годишния ляв кмет на Будапеща Гергей Карачон, победил на изборите в столицата през 2019 година предшественика си от ръководещата партия ФИДЕС.

Предварителните резултати от първия тур на първичните избори се чакат по-късно през днешния ден.

Въз основа на резултатите от 70 от общо 106 изборни региона, Добрев - кандадатка за министър председател от лявата " Демократична коалиция ", която желае по-близки връзки с Европейския съюз - води с 34 % от гласовете пред Карачон, който получава към 29 на 100.

Още обаче не са преброени гласовете в половината от изборните секции в Будапеща, където Карачон се употребява с най-силна поддръжка.

Трети с 21 % от гласовете се подрежда консерваторът Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария.

Ако никой от претендентите не завоюва над 50 % от гласовете, ще има втори тур на първичните избори.

Добрев, която е заместник-председателка на Европейския парламент, даде обещание да понижи бедността и да работи за приемането на еврото допустимо най-бързо.

Кампанията на Карачон също се основаваше на проевропейски цели. Той даде обещание по-справедлива данъчна система и превъзмогване на политическото разделяне.

Коя е Клара Добрев?

Д-р Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 година в София. Баща й е Петър Добрев, а майка й - унгарката Пирошка Апро е търговски консултант в българската столица през 70-те години. Пирошка е щерка на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро.

През 1997 година Клара приключва висше обучение в Будапеща, компетентност право. Придобила е научната степен лекар. Преподава финансово право в будапещенския университет ЕЛТЕ. Между 1995 и 1997 година работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, от 1997 до 2002 година – във компаниите на брачна половинка си.

Омъжена е за някогашния унгарския министър-председател Ференц Дюрчан. Двамата имат две деца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР