Проектозаконът за ветрогенераторите в Черно море не ме притеснява. Ние

...
Проектозаконът за ветрогенераторите в Черно море не ме притеснява. Ние
Коментари Харесай

Проф. Румен Драганов: В закона да се запише същестуването на кръчма и механа

„ Проектозаконът за ветрогенераторите в Черно море не ме тормози. Ние следим осведомителната среда в туризма и в УНИБИТ направихме инспекция по този въпрос. Действително, има доста мощна реакция от страна на туризма и риболовците ”. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” проф. Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма.

По думите му би трябвало да има единодушие в обществото за построяването на такива ветропаркове. Във Англия, да вземем за пример, са се провели доста срещи, с цел да се обсъдят обвързваните с това изгоди, вреди и безпокойство, уточни той.

Според Драганов това, което липсва у нас, е осведомителна акция по тематиката. „ Изненадващо вносителите дадоха този законопроект в Народното събрание. Специално сътрудниците от сектора, с които разговарях, бяха безусловно сюрпризирани. Аз съм изцяло склонен с думите на премиера Николай Денков, че народните представители са тези, които вземат решение. Вярно е, че е значимо ветрогенераторите да не се виждат от брега ”, разяснява специалистът.

Законовите промени в сектора

За готвените промени в Закона за туризма Драганов съобщи, че се чакат облекчения във връзка с административната част. Т " оест, понижават се документите, защото има цифровизация. Вече лека-полека понижават и някои условия ", изясни специалистът.

„ Например, във връзка с личния състав, имаше доста високи условия за познание на езици, приключено обучение. Сега повече нещата се изместват единствено към шефа, а не към тези, които работят в самото заведение. Ето, примерно, ние предложихме и такива неща в частта, която касае категоризацията на местата за хранене и развлечения, да бъде добавено „ кръчма ” и „ механа ”. Защото ние имаме всевъзможни чуждици от рода на ресторант, бар, снек-бар, заведение за бързо хранене, какво ли не. Механата е обичайно заведение за хранене, в което се сервират български кулинарни артикули. Това е главното и ние имаме доста такива механи ”, уточни още шефът на Института за разбори и оценки в туризма.

Ротацията на държавното управление

„ Това е политическо решение. Като приказваме с сътрудниците в туризма, за нас е ясно, че към този миг никой не знае какво ще решат политиците във връзка с ротацията. Смятам, че министърът на туризма доста добре се оправи с работата си до момента. Направи вероятни много срещи с разнообразни представители и на политиката, и на бизнеса, което беше потребно. И също по този начин, доста срещи в България. Тези неща ме карат да мисля, че може би подценихме малко министър Зарица Динкова първоначално и не можахме напълно да се възползваме от това, което тя има като опция и като потенциал. И бих се радвал тя да продължи да бъде министър ”, съобщи проф. Драганов.

Предстоящият летен сезон

„ По отношение на сезона вървим доста добре ”, убеден е Драганов. Той посочи, че през 2023 година страната ни е посетена от 75 000 повече чужденци.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР