Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен

...
Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен
Коментари Харесай

Предложението на омбудсмана за асистент за хората с увреждания над 90% бе отхвърлено

Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за персоналната помощ беше отритнат от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

С плана се оферираше всички хора с увреждания с над 90 на 100 понижена работоспособност да получават право на персонален помощник. Манолова сподели, че сега с по асистентски стратегии се подкрепят 14 000 души, а с смяната на закона от това ще се възползват всички 77 000. Манолова сподели, че за 14 000, който са в най-тежко състояние ще получават помощник по 8 часа дневно, други по по 4 часа., ще има асистенти по 2 часа. Конкретната нужда на всеки човек ще се прави оценка, сподели Манолова в представянето на плана си. Тя добави, че сега тази услуга се предлага, като планова активност, а би трябвало да се трансформира в държавна активност, критериите би трябвало да бъдат идентични за всички общини.

 Мая Манолова
© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова

Представител на Министерството на финансите сподели, че не поддържат закон единствено за тази обществена услуга, от която ще се възползват единствено част от хората с увреждания, а поддържат цялостна промяна в бранша.

Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ", сподели, че не желае да става президент и закона не прави работа на никого.

" Г-жо Манолова, влезнали сте в стаята на хората с уврждания, като слон в стъкларски магазин. Този закон не става за нищо ", разяснява и Гроздан Караджов, който е основател на фондация поддържаща дневен център за хора с увреждания. Караджов добави, че текстът на Манолова разделя хората с увреждания.

Манолова посочи, че за приемането на този закон упорстват проестиращи майки от времето на третия им народен митинг, а в този момент тече седмият подобен.

Ако този законопроект беше припознат от националния съвет, аз бих се заел в представянето му пред Министерски съвет, сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той предложи планът на Манолова да бъде припознат от работната група, която изготвя план за закон за обществените услуги, а финансирането да бъде уредено в закона за хората с увреждания. В работната група вземат участие и представители на протестиращите майки на деца с увреждания. С предлагането му се съгласиха останалите членове на Съвета.

Всички излизащи от Министерски съвет, където се организира съвещанието на Съвета, бяха посрещнати с крясъци " Убийци " от протестиращи майки. Техните представители бяха приветствани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР