Проектокабинетът Василев“ никога не е обсъждан, тъй като не се

...
Проектокабинетът Василев“ никога не е обсъждан, тъй като не се
Коментари Харесай

Заков: Проектокабинетът „Василев“ никога не е обсъждан, тъй като не се стигна дотам


Проектокабинетът „ Василев “ в никакъв случай не е обсъждан, защото не се стигна до такава степен. Това сподели в изявление за предаването „ Лице в лице “ военният министър в оставка.

Той е чул от медиите, че името му се е завъртяло като хипотетично за министър председател. „ Това е в областта на спекулациите, би трябвало да се съсредоточим над това, което следва. Поел съм съответен ангажимент в съответен бранш. Смятам, че в последните 4 месеца свършихме сериозна работа. Ако се разчита на моята експертиза в този или различен сектор, бих си приключил работата “, добави той.

Министърът в оставка счита, че за България най-важно е да има работещ парламент. „ Правителство постоянно ще има, въпросът е дали постоянно, или служебно. Надявам се да имаме постоянно държавно управление, тъй като това значи и настоящ парламент. Ролята на Народното събрание е извънредно значима. Има съществени закони, които би трябвало да се одобряват “, разяснява той.

Според него сигурното е едно - войната ще свърши на масата на договарянията, а Украйна ще е в мощната позиция. „ Моето виждане е, че войната е и близо, и надалеч. Ако гледаме географски, е много близо. Рисковете са извънредно високи, освен военни. Говорим за хибридни и кибер опасности, само че военна опасност за България няма. България е задоволително добре предпазена в границите на НАТО “, уточни.

Той към този момент е подписал наредбата за нарастването на заплатите на военнослужещите.

То ще е сред 16 и 25%, като най-голям процент растеж ще има за уязвимите групи, а точно за войнишките длъжности. Предвижда се и към 3 пъти нарастване на така наречен „ квартирни “. В момента, по думите му, за гарнизон „ София “ сумата е „ много скромна “. „ Поне 4 пъти под пазарната цена на един апартамент чартърен. Предвиждаме нарастване в границите на към три пъти за гарнизон „ София “ особено “, уточни Заков.

Той означи, че и цивилните чиновници ще получат нарастване. Като причина за отлива на военнослужещи от Българската войска, Заков уточни, с изключение на заплатите, и ръждясалата техника и неприятните условия на труд. „ По време на Коронавирус армията беше постоянен шеф и имаше прилив на фрагменти. Сега заплатите в частния бранш нарастват по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата “, уточни още министърът в оставка.

За него превъоръжаването на армията ни е доста закъсняло. „ Модернизацията е основна, десетилетия бяха изпуснати, в този момент би трябвало да наваксваме доста бързо. Трябва да се хвърлят доста средства в къс интервал. Ключово е завършването на целия план F-16. Самолетите към този момент са на поточната линия, най-малко първите 8. Очакваме офертата на американците за вторите 8 всеки миг. До 2028 година би трябвало да имаме ескадрила с F-16, която да можем да употребяваме “, сподели още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР