Проектобюджетът за догодина не е бюджет на голямото или супер

...
Проектобюджетът за догодина не е бюджет на голямото или супер
Коментари Харесай

Зам.-министър на финансите: Бюджет 2021 е различен, а не на супер харченето

Проектобюджетът за следващата година не е бюджет на огромното или супер харчене, а друг бюджет. Спрямо последните 20 години този бюджет е друг, както са разнообразни и времената сега. Не можем да живеем в тази обстановка със старите способи, по тази причина се нуждаем от смяна. Това съобщи в предаването "Панорама " в ефира на Българска национална телевизия заместник-министърът на финансите Маринела Петрова във връзка проектобюджета за следващата година, който следва да влезе за разискване в Народното събрание.

,,Изпразваме хазна, която е била трупана в продължение на много години, тъй че мога да кажа, че е спазена поговорката "да пестим в положителни дни, с цел да харчим в неприятни ". Но също по този начин никога не изпразваме всички запаси, оставяме един буфер от минимално дължим резерв'', изясни Петрова.

Ако погледнем информация в Евростат за това какви дефицити генерират страните от Европейски Съюз, можем да сложим България на едно от най-хубавите места, към 5-6-о място. Бяхме най-големите скъперници допреди няколко седмици, само че в този момент с измененията в Закона за бюджета влизаме в една по-естествена среда, в която са и другите страни. Само за образец ще дам Хърватия, която е със 7% недостиг за тази година, добави още тя.

,,Пенсионерите са категория, която е уязвима. Пенсионерите са предмет на специфична грижа и протекция от страната и тези 50 лв. са една минимална стъпка към стесняване и превъзмогване на проблема'', обясни зам.-финансовият министър концепцията всички пенсионери да получават по 50 лв. към пенсиите си.

Има пари за опазването на здравето. За 2021 година парите нарастват с близо 600 млн. лв., като това не е единственото финансиране, което ще се даде при тях. Има запас по линия на европейските фондове и новия инструмент по Фонда за възобновяване и резистентност, уточни Петрова.

По отношение на помощта за бизнеса заместник-министърът на финансите посочи, че всеки шеф ще бъде подкрепят от страната, стига бизнесът му да не е в сивия бранш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР