Проектобюджетът за 2022 г. не е предвиден за разделянето на

...
Проектобюджетът за 2022 г. не е предвиден за разделянето на
Коментари Харесай

Цацаров: В Бюджет 2022 не се вижда разделяне на КПКОНПИ |

Проектобюджетът за 2022 година не е очакван за разделянето на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Това съобщи ръководителят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров след разискването на плана за тазгодишните разходи на КПКОНПИ в парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. 

Той коментирата му. По думите му е трябвало да бъде поканен, с цел да каже " 2 приказки ", само че това не е станало. 

Според Цацаров хората, които са създали от полемиката за оставката му политическа полемика, е трябвало да обезпечат метод за неговото наличие в залата: " Не че толкоз ми се желае да вляза в парламентарната зала, а когато в продължение на 2 часа се сипят обвинявания, може би обикновената уместност, може би нямат куража за това, изисква този, върху който ги сипеш, да му се даде опция да каже две приказки ".

Председателят на КПКОНПИ дефинира дебата като политическа заря.

По думите му след оставката няма да става предпазен очевидец, а прокурор . По време на дебата през вчерашния ден Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната " пожела на Цацаров да стане предпазен очевидец. Но някогашният началник на държавното обвиняване го обезкуражи - от 1 март ще е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Той предвижда, че негов заместител (Антон Славчев - бел. ред.) най-вероятно ще оглави комисията и надали ще се стигне до избор на нов началник на КПКОНПИ. 

За желанията на ръководещите да разделят Антикорупционната комисия Сотир Цацаров разяснява, че за това се приказва доста, само че правосъдният министър Надежда Йорданова схваща това като инспектиране на част от исковете.

" Знам поименно кои искове съгласно мен ще бъдат ревизирани. Но в случай че всичко това стане, ще минат 2 година и ще стане ясно тези планове какъв брой благородни са били. Моята прогноза е, че за момента такава подготвеност няма. За страдание няма и потенциал за това в Министерството на правораздаването -  професионален потенциал, за това не съществува ", добави той.

Цацаров съобщи и че законопроектът за делене на КНКОНПИ би трябвало да се напише мъдро, а " никой няма претенциите, че пише така ".

Все отново той позволи, че се написа сега, само че " доста добре " знаел в какъв тип се написа. 

Попитан за взаимното с основния прокурор Иван Гешев ръководителят на КПКОНПИ изясни, че това е обвързвано с пълномощията на двата органа. 

По думите му се получава параграф 22, тъй като такива са компетентностите и пълномощията на двете институции:  " Нали желаете надзор, абстрахирайте се от съответните хора ". 

Цацаров разяснява още, че прокуратурата постоянно е имала професионален потенциал. Той прикани да не се бърка с потенциала на правосъдното министерство - не на чиновниците, а на управлението. 

Според него прокуратурата е " обект на дива рецензия от човек, който е бил претендент за основен прокурор и не е станал не по негова виновност " (Бойко Рашков - бел. ред.). И посочи, че когато е бил претендент за поста, не е казал и дума за това, че прокуратурата е неспособна да работи.

" Той (Бойко Рашков - бел. ред.) в своята идея сподели ли думичка за промяна? Не споделя, че държавното обвиняване не се нуждае, само че всичко е политически пушек ", уточни Цацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР