Проектобюджетът е съставен при запазване на здравноосигурителната вноска в размер

...
Проектобюджетът е съставен при запазване на здравноосигурителната вноска в размер
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2024 г.

Проектобюджетът е формиран при опазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8%.

По-рано през седмицата Комисията по бюджет и финанси и Комисията по опазване на здравето в Народното събрание не одобри на първо четене законопроекта. Главните възражения бяха: запазва се високият % на доплащане - 48 на 100, от пациентите (ДПС), концептуални промени на закона се уреждат посредством преходните и заключителни разпореждания на законопроекта (ГЕРБ-СДС - виж по-долу), резервира се структурата на здравноосигурителните заплащания (БСП).

Какви са индикаторите на проектобюджета на НЗОК за 2024 година

Здравноосигурителните доходи са в размер на съвсем 8 милиарда лв., от които близо 4,9 мрд. лева са от здравноосигурителни вноски и близо 3,1 млрд лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.

Общо разноските са в размер на малко над 8,163 милиарда лв., което е с над 1,1 милиарда лв. повече от бюджета на НЗОК за 2023 година

За здравноосигурителни заплащания са планувани 7 630 931 400 лева, като за първична извънболнична здравна помощ са планувани 558 038 500 лева, за профилирана извънболнична здравна помощ (включително за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 567 208 100 лева, за дентална помощ - 328 882 300 лева, за медико-диагностична активност - 261 845 400 лева, за болнична помощ - 3 572 644 400 лева

В плана на бюджет се плануват 2 023 544 700 лева за медикаменти за домашно лекуване, за медицински произведения, за диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване, за действия по разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК, за медикаменти за лекуване на злокачествени болести и медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК и други В запаса на Касата за идната година са заложени 238 764 300 лева

За действия за здравнонеосигурени лица в плана на бюджет са планувани 8 789 000 лева

Предвидени са 15 млн. лева за пренатален и постнатален скрининг, сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пред здравната комисия. За дентална помощ се плануват близо 55 млн. лева повече спрямо тази година, уточни той. Намаляването на парите за медикаментите за домашно лекуване е единствено с пет милиона лв., защото има несъблюдение на заложените в сегашния бюджет средства, сподели още той. 

С преходните и заключителните разпореждания се вкарват ограничаващи ограничения по повод сключването на контракти през 2024 година с лечебни заведения за болнична помощ, които са получили позволение за активност за пръв път след 31 декември 2023 година и/или в чието позволение за активност са включени нови действия след 31 декември т.г. (срещу това възразиха от ГЕРБ-СДС).

Предлагат се промени и допълнения на Закона за здравното обезпечаване, с които се планува министърът на опазването на здравето, в качеството му на централен орган за покупки в бранш " Здравеопазване ", да бъде сменен с шефа на НЗОК по повод провеждането на процедури по Закона за публичните поръчки за лекарствените артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ, и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР