Проектобюджет 2024 е консултиран с останалите партии и е малко

...
Проектобюджет 2024 е консултиран с останалите партии и е малко
Коментари Харесай

Василев не вярва парламентът да коригира сериозно Бюджет 2024

Проектобюджет 2024 е съветван с останалите партии и е малко евентуално да има съществени корекции по него, с изключение на в частта с финансовите разноски по общинските и националните стратегии, т.е. специфичните пера за съществени национални и общински инфраструктурни планове, нещо, за което се схванаха да бъде записано преди седмица ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Това разяснява финансовият министър Асен Василев след изключително съвещание на Министерски съвет, което прегледа и одобри окончателния вид на Бюджет 2024.

Дефицитът остава в границите на 3% от Брутният вътрешен продукт, което е измежду главните така наречен Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната. Въпросните 3% се равняват на 6,219 милиарда лв..

" Силно се надявам, че няма да има огромни промени в Закона за бюджета, той беше съветван и координиран с депутати от Комисията по бюджет и финанси, представляващи другите политически сили. Ако има промени, чакам те по-скоро да бъда свързани с финансовите стратегии - и общинските, и националната, тъй като за първи път тези стратегии стават забележими и Народното събрание може да се произнася за тях ", сподели Василев.

По отношение на равнищата на Данък добавена стойност -  се резервират на равнище от 9% до края на 2024 година. Нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното остава също, само че единствено до полугодието на идната година, след което се планува още веднъж да се върне на естествените равнища от 20%. Предвидено е още да се вкарат електронни ваучери за храна, както и да се резервира по-високият размер на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания и опцията за предплатено прилагане на преференцията.

Остава и политиката заплатите на учителите да са 125% от междинната работна заплата, пораства с над 1,1 милиарда бюджетът за здраве, не престават политиките за младите фамилии, за децата с увреждания, дават се повече пари за детски градини и учебни заведения, както и за обезщетения за родители, не съумели да запишат децата си в градина, усилват се парите и за инвитро процедури и прегледи за репродуктивни проблеми, като задачата е битка с отрицателните демографски трендове.

" За първи път през предходната година България влезе в топ 5 на Европа по раждаемост, а постоянно сме били на опашката. Но с цел да се резервира тази наклонност, тези политики не би трябвало да са за 2-3 години, а за 2-3 десетилетия ", акцентира Василев.

9,997 милиарда лв. - това е плануванаъа финансова стратегия в проектобюджета за следващата година, откакто от нея бяха извадени 2,4 милиарда поради несигурността дали " Газпром " ще заплаща новите по-високи едностранно наложени от България вноски.

Основните промени в данъчните закони са свързани със събираемостта, тъй като 30% от родната стопанска система е в сивия бранш, акцентира Василев. Днес в зала законите на Василев, въпреки и неодобрени на комисия преди този момент, бяха признати, само че със поръчка от ГЕРБ и Движение за права и свободи да бъдат съществено прекроени преди второ четене.

Ако ограничения като рухването на тавана на кешовите разплащания от 10 000 на 5 000 лв. или така наречен " донос-бонус " не бъдат признати, то това сигурно би повлияло върху приходната част, само че в това време, уточни Василев, това са ограничения, които не дават резултат мигновено, а след половин или една година. И даде образци - сходни ограничения работят доста добре в страни като Гърция и Франция.
 Народно събрание поддържа
Народно събрание поддържа " донос-бонус " и намаляването на кеша

Малко преди този момент законотворците се изпокараха в пленарна зала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР