Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт“ ще

...
Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт“ ще
Коментари Харесай

Момчил Неков: Помагаме на производителите от планинските райони да защитят продуктите си

Проекто-наредбата за използване на термина за качество „ планински артикул “ ще бъде препоръчана на държавното управление, министерството на земеделието и на Народното събрание. Работата по текста е главната цел на образуваната през днешния ден експертна работна група.

„ Добрите практики съществуват. Регионът ни е неповторим и България има опция да бъде измежду първите страни членки, които вкарват термина „ планински артикул “. Все повече консуматори чакат чистите планински храни. Това ще помогне и на производителите и на потребителите. Оптимист съм, че с общи старания ще успеем “. Това съобщи Момчил Неков по време на експертното съвещание.



На първата работна среща бяха регистрирани спецификите в българското законодателство и индустриална процедура. Работата ще продължи с привличане на всички заинтригувани страни. Другите страни, които приготвят въвеждане на „ планински артикул “ са Италия, Германия и Австрия.

Българско сирене, мед, билки, месни артикули, създадени в планински региони са евентуални носители на влиятелното обозначение „ планински артикул “. 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф.

По-рано през днешния ден Момчил Неков беше посетител на откриването на образователната година в Професионалната гимназия по стопанска система в Перник. Там той разгласи началото на училищен конкурс с премия посещаване в Европейския парламент в Брюксел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР