Проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост на България

...
Проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост на България
Коментари Харесай

По Националния план за възстановяване ще се търсят и частни инвеститори

Проектите в Националния проект за възобновяване и резистентност на България би трябвало да се случат бързо - до 2026-а, като две трети от ресурса би трябвало да се договорят през първите две години. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на полемика по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България, съобщи Българска телеграфна агенция.
Фокусът на днешната полемика бе третият дирек от Плана - " Свързана България ". Освен Томислав Дончев в полемиката се включи и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, както и специалисти.

Припомняме, че трите съществени цели на програмата са - цифрова съгласуваност, превоз и локално ръководство. Финансирането на стълба " Свързана Европа " ще стане с 2,6 милиарда лв..

" Това е проект за икономическо възобновяване и в същото време създаващ предпоставки за напредък ", уточни Дончев. Според думите му, с цел да се отговори на потребностите на жителите, ще са нужни десетки милиарда евро, които не могат да се покрият с парите от проекта, и по тази причина се работи с най-различни финансови принадлежности, като ще се търсят и частни вложители.

" Инвестициите в инфраструктура в последна сметка са вложения и в хората, тъй като другите съставни елементи на стопанската система зависят директно от инфраструктурата. Не се вършат вложения там, където няма път, железопътна връзка или пристанища. Амбицията ни е посредством този проект България да има по-добри стопански индикатори към края на 2021 година ", уточни Дончев. Той добави, че по време на договарянията за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз България е договорила 200 млн. лв. в допълнение за развиването на слаборазвитите региони, измежду които е и Северозападна България.

Сред задачите на проекта е всички документи да се издават и в машинно четим формат. В България има 13 000 регистри, които се нуждаят от тази цифровизация, уточни вицепремиерът.

" Качеството от положителната съгласуваност и развиването на дигитализацията стават все по-важни за ежедневните действия. Нужни са ни комплекс от ограничения, с цел да може след няколко години България да е доста по-добро място в европейските ранглисти и консуматори да са по задоволени по достъпа до Интернет и използването на електронизирани услуги ", сподели още вицепремиерът. От думите му стана още ясно, че като част от ограниченията ще бъде направена една огромна инвестиция за цифровата съгласуваност.

Министърът на превоза Росен Желязков показа достиженията на министерството до момента, като означи триумфи на железопътната инфраструктура, и промени в Закона за устройство на територията, които пък улесняват развиването на цифровата инфраструктура.

" Предложихме пакет от планове, които да подсигуряват подобряването на цифровата и транспортната инфраструктура ", сподели Росен Желязков, цитира " Фокус ". Той добави, че предпочитаното развиване на железопътната съгласуваност ще продължи. По думите му плануваните действия са в 5 посоки за възстановяване на покритието в обитаемоте места, развиване на държавната опорна мрежа, потребление на зелени технологии и стимулиране на потреблението. 805 млн. лева е общият плануван бюджет за интервал до 2015 година Според думите на Желязков част от вложенията са за развиването на железопътния бранш - цифровизация на железопътния превоз посредством рационализация на системите за сигурност и енергийна успеваемост по направленията от трансевропейската мрежа в общ плануван запас 257 млн. лева, преустрояване и рехабилитация на основни гарови комплекси и построяването на интермодален терминал в Горна Оряховица с общ запас 188 млн. лева, рационализация на тягови подстанции и създаване на система за телеуправление за 273 млн. лева, закупуване на преносим състав за железопътен превоз за общо 320 млн. лв..

" Двата съставния елемент на третия дирек по своята същина са промени. Те са свързани главно с цифровизация и цифровизация на железопътния превоз. Реформа е, когато се насочваме към транспорт на пасажери и товари с железопътен превоз. Проектите би трябвало да стартират от в този момент ", сподели още министърът на превоза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР