Проектите по Плана за възстановяване трябва да започнат с национално

...
Проектите по Плана за възстановяване трябва да започнат с национално
Коментари Харесай

Пеканов: Проектите по Плана за възстановяване трябва да започнат с национално финансиране |

Проектите по Плана за възобновяване би трябвало да стартират с национално финансиране, съобщи пред Нова телевизия досегашният министър по еврофондовете Атанас Пеканов .

По думите му парите по Плана ще дойдат, само че това, което притиска страната, е осъществяването на плановете. Всички те, в това число и огромните транспортни и енергийни промени, би трябвало да са факт до 2026 година

Пеканов поддържа концепцията на финансовия министър част от тези планове да бъдат финансирани с национални средства, които да бъдат възобновени, когато получим парите от Европейски Съюз.

" Според мен реализацията на плановете би трябвало да стартира, тъй като първоначално има много процедури за кандидатстване и публични поръчки. Ще мине много време, до момента в който стартира самото създаване на плановете. А времето тече и фактически стартира да ни притиска ", каза Пеканов.

Той съобщи, че поддържа и направените от Асен Василев промени в бранш " превоз ". Редакциите са главно свързани с железопътния превоз.

Атанас Пеканов обаче е песимистичен, че страната ще получи утвърждение на Плана до 15 март, както.

Инфлация и Данък добавена стойност

Той поддържа тезата за диференцирано Данък добавена стойност. С тези си думи той отбрани предлагането на президента Румен Радев за 9% Данък добавена стойност за хляба. Той обаче е срещу пониженото Данък добавена стойност за заведенията за хранене.

" От много години пазя тезата, че има потребност от диференцирано Данък добавена стойност. Подкрепям визията, че храните имат потребност от по-нисък Данък добавена стойност... Да, правилно е, че това евентуално няма да смъкна цената, само че ще помогне цените да не се повишават...Това е практиката и в други страни. "

Според него огромната част от инфлацията у нас е импортирана и сега в огромна степен се дължи на цената на енергийните източници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР