Проектите Декарбонизатор“ и Вход-Експерт“ спечелиха шестата кохорта в програмата на

...
Проектите Декарбонизатор“ и Вход-Експерт“ спечелиха шестата кохорта в програмата на
Коментари Харесай

„Декарбонизатор“ и „Вход-Експерт“ са победителите в програмата на акселератора Innovation Starter -

Проектите „ Декарбонизатор “ и „ Вход-Експерт “ завоюваха шестата кохорта в програмата на акселератора Innovation Starter. Екипите зад тях ще получат дялово финансиране от по 25 хиляди евро за доразвиване на своите хрумвания. Първата построява специфична система за преправяне на нездравословните газове от моторите с вътрешно горене и добиването на газ оксиводород. „ Вход-Екпсерт “ е онлайн платформа за ръководство на етажната благосъстоятелност, която могат да употребяват всички – домоуправител, касиер и притежателите на жилища.

Основната тематика на акселератора беше „ Нулеви въглеродни излъчвания “, като главен сътрудник е „ Софийска вода “ (част от Veolia), а „ Аурубис България “ също подкрепя самодейността. Двете компании може да предложат и да си сътрудничат с спечелилите от състезанието на Innovation Starter, в случай че намерят допирни точки и проблеми, които могат да решат дружно.

За по-екологични мотори

Варненската „ Техноватори “ построява система за пречистване на нездравословните газове от моторите с вътрешно горене. Благодарение на процеса се добива газа оксиводород. Проектът носи името „ Декарбонизатор “ и към този момент има тестова версия конфигурирана на рейс за община Дългопол. Екипът възнамерява да построи сходна филтрираща версия за кораби и за индустриални цели, като фабрики, да вземем за пример.

„ Декарбонизатор “ разрешава да се понижат нездравословните излъчвания, само че отделянето в процеса на оксиводород дава някои преимущества. Този газ може да се употребява в разнообразни индустриални цели, като да смъква наслойка от железни съставни елементи, да вземем за пример. Което провокира любознанието на „ Аурубис България “ и опцията да се интегрира в тяхната активност в страната.

Екипът скоро ще е подготвен и с версията за кораби. Към края на годината, ще бъде конфигуриран „ Декарбонизатор “ на съд на варненското сдружение Elekta. „ Техноватори “ оповестиха, че са им нужни средства в размер от 354 хиляди евро, с цел да могат да разпрострат производството, както и да разширят развойната активност и продажбите си.
Дигиталният блок

Вторият план, който получи дялово финансиране от 25 хиляди евро е „ Вход-Експерт “. Зад него седи компанията „ Дигитална етажна благосъстоятелност “, учредена от софтуерния разработчик Мартин Димов. Идеята е построяването на онлайн платформа за ръководство на етажната благосъстоятелност. Тя може да се употребява от всички по веригата – от домоуправителя, касиера и е отворена за останалите притежатели на жилище в съответната постройка.
В нея има интегрирана система за внасяне на месечните вноски за поддръжка на етажната благосъстоятелност, както и за евентуални ремонтни действия. Собствениците на жилища могат да създадат това през услугата EasyPay и ePay. Касиерът следи за осъществяването на вноските и може да вкарва платените разноски – режийни или за изключителни поправки. „ Вход-Експерт “ разрешава извличането на финансови доклади, които могат да се преглеждат от другите притежатели и по този начин да наблюдават транспарантно по какъв начин се движат средствата. Има вграден модул за връзка сред обособените съседи, както е допустима и интеграция с разнообразни системи за видеонаблюдение и други решения основани на Интернет на нещата.



„ Вход-Експерт “ е безвъзмездна в главната си част, в случай че етажната благосъстоятелност реши да прави заплащания през нея се изисква абонаментна такса всеки месец. Тя се дефинира на база на какъв брой притежателя живеят в постройката. Мартин Димов основава „ Вход-Експерт “ през септември 2021 година и към този момент разполага с първите си консуматори. Плановете му са да построи мобилни приложение, което да комбинира благоприятни условия на обществена мрежа. В него ще има по-висока интеркативност сред съседите, като ще има групиране по етажна благосъстоятелност. Предвижда се и алтернатива за контакт с разнообразни снабдители на комунални услуги, като „ Софийска вода “, да вземем за пример.

`Подгласниците – ток от кварц, калкулатор за нездравословни излъчвания

В програмата Innovation Starter се включиха още три компании, които направиха презентации на своите артикули или услуги. Първата е онлайн платформа за култивиране на разнообразни данни свързани с потреблението на запаси като вода и отделянето на нездравословни излъчвания. Името ѝ е Aqualitica и тя дава калкулатор, с който може да се види въглеродния отпечатък на даден човек или компания. Има безвъзмездна версия за елементарните консуматори и две платени – за корпоративните. При вторите се дава доста по-подробна и задълбочена информация, като най-скъпата версия дава достъп и до подробна библиотека с данни. Активна е от януари 2022 година и към този момент има първия си клиент – „ Порт Логистика “ в Бургас.

Втората компания е Predistic, която дава Интернет на нещата (IoT) решения – платформа и датчици. С тях разнообразни сдружения могат да наблюдават основни за тях процеси. Например, дали се краде вода от шахтите на „ Софийска вода “. Предимството ѝ пред други съперници е опцията да се интегрира с към този момент съществуващи системи и датчици, както и да работи офлайн.

Последният стартъп, който показа концепцията си е Constant Dynamics, които желаят да извличат електрическа енергия от кварцови кристали (пиезокристали). Системата включва машинален напън, като сега набират средства за построяването на по-голям първообраз и проучвания. Крайната им цел е да изградят централа с 1GW мощ, само че при цена от 80 млн. евро.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР