Проектирането на пространства за деца като детски градини, училища, детски

...
Проектирането на пространства за деца като детски градини, училища, детски
Коментари Харесай

Проектиране на пространства за деца - предизвикателство и кауза

Проектирането на пространства за деца като детски градини, учебни заведения, детски площадки, е характерна, комплицирана и доста виновна материя. Това е и повода относително дребен брой вложители да не я припознават като своя идея, разяснява Диляна Христова, ръководещ управител на капиталова компания Nova City Group. Компанията има собствен личен, съвременен детски център в столичния кв. Младост.

Една от аргументите вложителите да не строят частни детски градини е пазарът. " Когато даден вложител желае да закупи избран имот, продавачът дава цена на възможната постройка, която би се появила там. Например, в случай че там може да има 12-етажен план, посредством детска градина ще построи 2-етажна постройка и това е стопански неизгодно за вложителите ”, разяснява специалистът.

В София е допустимо детски градини да бъдат създавани в здания, които имат друго предопределение, което е облекчение, само че регулациите не отпадат.

 2386904

 

Специфични условия  

Изискванията са прецизни и характерни, спрямо една елементарна жилищна или офис постройка. Съществуват доста наредби и регулации както за закритите, по този начин и за откритите пространства, което от време на време стопира вложителите.

Макар положителните проектанти да могат да се оправят с това предизвикателство, съществува и още едно предизвикателство - нужно е да се реализира цялостно единогласие сред проектанта, вложителя, притежателя и условията на Министерството на образованието.

Едно от наложителните условия е обвързвано с пространствата, в които децата обитават по време на дейните си часове. Нужно е те да бъдат с южно или югоизточно ревю. Законът изисква да има тъкмо избрана минимална площ, за всяко дете - както за постройката, по този начин и за външното пространство.

Безопасността като наложителен детайл  

Друг главен фактор при проектирането на пространства за деца е обезпечаване на сигурността - както за откритите площи, по този начин и за всеки детайл от интериора. Съоръженията за игра и спортни действия и материалите, от които се създават, би трябвало да са съобразени с възрастта и растежа на децата, да основават по едно и също време уют и предизвикателство за развиване на способните им. Нужно е проектантите и дизайнерите да включат пространства за родителите и учителите, които да упражняват своите функции.  Дизайнът на пространството би трябвало да бъде по-интуитивен, с цел да насърчи играта. То би трябвало да подготвя децата към учене и проучване и свободно да се движат и взаимодействат с него.

Зелени площи и светлина

Зелените площи са освен комфортни места за игра, само че и форма за другарство, проучване и контакт с природата. Те са фактор, който дава " сензорно богати прекарвания " на децата. По този метод се предизвиква и физическата интензивност, която е значителен детайл от детското развиване. Не би трябвало да се пропуща и факторът, обвързван с притока на светлина.  Децата не обичат да бъдат затворени между  четирите стени на класната стая. Важно е това да бъде съобразено в сходен тип комплекси. Големите прозорци, да вземем за пример,  дават възможност  децата да гледат на открито, тъй че постоянно да имат образна и сетивна връзка с външното пространство. От друга страна просторът и естественото осветяване основават успокоение и предизвикват креативното мислене.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР