Проекти на учебни програми за IV и за Х клас

...
Проекти на учебни програми за IV и за Х клас
Коментари Харесай

МОН пуска за обсъждане новите учебни програми за 4 и 10 клас

Проекти на образователни стратегии за IV и за Х клас по всички общообразователни предмети са оповестени за публично разискване на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН). След одобряването им ще бъдат оповестени процедури за написване на нови учебници, по които ще се преподава през образователната 2019-2020 година.
До момента са одобрени образователни стратегии за предходните класове - I, II, III, V, VI, VII, VIII и IХ клас. Те, дружно с стратегиите за IV и за Х клас, бяха оповестени като разновидности преди близо година и половина на уеб страницата на МОН. Всички планове са обсъждани в последните няколко години на кръгли маси и десетки срещи с учители от цялата страна и вследствие на получените отзиви и мнения са направени промени.
Преди финалното разискване по публично сензитивните предмети като български език и литература, история и цивилизация, философия, както и по основни общообразователни предмети в IV клас през август тази година в МОН бяха проведени спомагателни срещи с учители от всички 28 района на страната. По останалите образователни предмети финалните разисквания бяха по време на методическите заседания с специалистите от страната, на които бяха поканени и учители.
На последната среща учители по БЕЛ поддържаха показаното наличие за Х клас по двата съставния елемент на образователния предмет - работа върху книжовноезикови правила и върху произведения единствено от български създатели. Акцентите в полемиката се концентрираха към целесъобразното процентно систематизиране на часовете за нови познания, за извършения, за систематизирания и преговор, към философската поема, с която следва да бъде показан Пенчо Славейков, без да се стигне до единно виждане дали това да е "Микеланджело " или "Cis moll ". В плана на образователна стратегия по литература двете произведения ще бъдат посочени различно, като крайният избор ще се направи след обобщаване на постъпилите мнения при публичното разискване.
Учители по история и цивилизация и представителите на академичната общественост поддържаха новия метод при реализация на концепцията за образованието по история и акцентираха планове добър баланс сред образователно наличие и броя часове за придобиване на компетентности. Най-широка полемика породи броят на новите понятия, които някои от присъстващите оцениха като непълен.
Становището на учители по философия е, че образователните стратегии по предмета са в вярната посока. Високо оценена е насочеността на образователните стратегии към образуване и надграждане на умения, както и опцията да се основават в по-голяма степен на достиженията на философията в нейното историческо развиване. След полемиката беше включено ново разбиране - съществуване.
Начални учители поддържаха плановете на нови стратегии за IV клас, като акцентираха тяхната последователност, само че и актуалното им звучене и необятните благоприятни условия и независимост, които дават на учителите. Дискусия провокира изборът на творба, която учениците в IV клас да учат наложително наизуст при образованието си по български език и литература. С мотив, че учениците са задоволително огромни в плана на програмата са намерили място три от препоръчаните, взели участие в полемиката произведения - "Обичам те, родино... " на Елисавета Багряна, "Моята учителка " на Леда Милева и "Майка ми " на Иван Вазов.
На уеб страницата на МОН са оповестени за публично разискване и планове на 28 обновени образователни стратегии за образованието по майчин език и приспособени образователни стратегии за лица над 16 години, които имат приключен начален стадий или са минали сполучливо през курсове за ограмотяване. Проектите на стратегии по майчин език са надлежно по турски, иврит, арменски и ромски език за възпитаници от І клас (първа година на обучение) до VІІ клас (седма година на обучение).
Програмите са направени в сходство с условията на Закона за предучилищното и учебното обучение. При подготовката на плановете са взети поради предложенията на учители, академични преподаватели, представители на етническите общности и на техни неправителствени организации.
Изучаването на майчин език е по избор на родителите на учениците и може да се реализира в избираемите образователни часове и/или във факултативните образователни часове.
Проектите на приспособени образователни стратегии са създадени по план "Нов късмет за триумф " на Оперативна стратегия "Наука и обучение за образован напредък " и ще се употребяват при провеждането на курсове по предмети от прогимназиален стадий - български език и литература, британски език, математика, осведомителни технологии, история и цивилизация, география и стопанска система, индивидът и природата и технологии и предприемачество за класовете от V до VII, както и биология и химия единствено за VII клас.
Учебното наличие и предстоящите резултати от образованието са съобразени с одобрените от министъра на образованието и науката образователни стратегии за общообразователна подготовка за съответните класове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР