Проекти на обща стойност 8 331 835 лева ще изпълняват

...
Проекти на обща стойност 8 331 835 лева ще изпълняват
Коментари Харесай

Проекти за 8.3 млн. лева ще реализират бизнес, НПО и институции в Лом

Проекти на обща стойност 8 331 835 лв. ще извършват дребни и междинни компании, аграрни производители, неправителствени организации, учебни заведения, читалища и институции, откакто тактиката за водено от общностите локално развиване (ВОМР), направена от МИГ-Лом (Местна инициативна група) и община Лом, бе утвърдена за финансиране от Държавен фонд „ Земеделие “и Министерството на земеделието и храните. До два месеца следва да бъдат оповестени и процедурите за осъществяване на плановете, които ще се осъществят през идващите две години.
„ Най-доброто в този взаимен план на гражданския бранш, бизнеса и община Лом е, че той дава опция на компаниите, на неправителствени организации, на аграрни производители, на просветителни и културни институции на територията на цялата община, да проявят икономическа интензивност и да осъществят своите хрумвания “, сподели кметът Пенка Пенкова.
Финансирането от 8 331 835 лева се обезпечава от шест оперативни стратегии. Само по програмата „ Развитие на селските региони “ (ПРСР) финансовият запас за аграрни производители, микро компании, както и за построяването на инфраструктура на територията на община Лом, е в размер на 2 933 700 лева По оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) могат да бъдат усвоени от локалните дребни и междинни предприятия 1 955 800 лева По оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР) могат да аплайват планове за младежка претовареност и обществени услуги на обща стойност 1 486 408 лева 977 915 лева пък са обезпечени за просветителни планове и за интеграция на уязвими и малцинствени групи по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОПНОИР). Стратегията на МИГ-Лом планува и 195 580 лева за мярката „ Инвестиции за изследване, развиване и разпространение на културното, историческото и естественото завещание и обичай на територията на община Лом “.
Местната инициативна група МИГ-Лом бе учредена през 2017 година от представители на локалния бизнес, аграрни производители, неправителствени организации, учебни заведения, читалища и Община Лом. МИГ-Лом е без значение и непринудено съдружие на юридически и физически лица, което съставлява публично-частно партньорство, учредено и записано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Сдружението, взаимно с община Лом, създаде тактика за водено от общностите локално развиване и завоюва финансиране за планове в размер на 8,3 млн. лева
За учредяването на МИГ-Лом, изработването на Стратегия за водено от общностите локално развиване (ВОМР) и провеждането на осведомителни срещи и образования през 2017 година Община Лом извърши план, финансиран с 57 054 лева от програмата за развиване на селските региони.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР