Проектът за застрояване в двора на ресторант Синия лъв до

...
Проектът за застрояване в двора на ресторант Синия лъв до
Коментари Харесай

Георгиев: Проекта за терена до Синия лъв - само при максимално запазване на дърветата

Проектът за застрояване в двора на ресторант " Синия лъв " до Народния спектакъл в София няма да се преглежда, до момента в който вложителят не показа ново проучване с оптимално опазване на дърветата. Това разгласи през днешния ден ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Плановете за застрояване се разискват от години, като концепцията е в градината да се построи 6-етажа офис постройка, с 3-етажен паркинг. Теренът е държавен до 2005 година, когато е продаден от регионалния шеф. Сега е благосъстоятелност на " А-Трейд 3000 ", компания на притежателите на сметосъбиращата компания " Титан ".

Преди седмица в съвещание на комисията по околна среда на СОС бе взето решение да се отстранят 25 дървета пред ресторанта, с цел да се реализира новия план. Става дума за смърчове, ели, явори, явен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета, всички в положително здраве. Не е имало даже разискване да се направи опит за запазването им.

" Проектът за обстоен организационен проект на терена до „ Синия лъв “ на ул. „ Иван Вазов “ от 2017 година досега е връщан 3 пъти с инструкции за промени от направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община ", изясни през днешния ден Георги Георгиев.  " Поисках от основния проектант арх. Здравков да отсрочи разглеждането на плана за Подробен устройствен план за УПИ III-337, кв. 468 в регион „ Средец “ от Специализирания експертен съвет, до момента в който вложителят не показа в комисията по екология на Столичния общински съвет ново проучване с оптимално опазване на съществуващите дървета в парцела. “

Той напомни, че Подробен организационен проект за плана е утвърден от културното министерство още през лятото на 2021 година, а в края на 2022 година кметът на " Средец " Трайчо Трайков не е възразил против последната версия на плана. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР