Проектът за закупуването на нов тип изтребители отново трябва да

...
Проектът за закупуването на нов тип изтребители отново трябва да
Коментари Харесай

Новите изтребители пак летят към парламента

Проектът за закупуването на нов вид изтребители още веднъж би трябвало да се върне в Народното събрание, с цел да се реши дали да бъде уголемен кръгът на участниците в него и дали да се разсрочат заплащанията по договорката. В края на предходната седмица военният министър Красимир Каракачанов заяви, че Министерството на защитата ще изиска от Народното събрание пояснение от кои страни и компании може да изиска предложения. Подобна смяна обаче изисква депутатите да гласоподават напълно нов план за капиталов разход (ПИР).

Според Закона за защитата военните планове над 100 млн. лв. се утвърждават от Народното събрание и точно той би трябвало да глоби възможни промени в него, обясниха депутати от ръководещата партия пред Меdiapool.

Новият капиталов план би трябвало да отрази рекомендацията на Народното събрание да бъдат поискани още предложения, както и рекомендацията на Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС) заплащанията по бъдещите покупко-продажби за новите изтребители и кораби да се разсрочат в допълнение, с цел да се освободят запаси и за нови бронирани машини.

Засега обаче не е ясно по кое време Каракачанов възнамерява да внесе нов капиталов план.

Така планът, който се чака да излезе до 1.5 милиарда лв., още веднъж се отсрочва за неразбираемото бъдеще, а подозренията дали ръководещите имат политическа воля да го осъществят, се ускоряват от ден на ден на фона на готвените огромни вложения в старите руски МиГ 29.

За какво става въпрос?

Основният проблем към плана е от кого тъкмо да бъдат поискани предложения. Той породи, откакто парламентарното следствие откри нередности към съвсем завършвания план за новите изтребители и го върна за преправяне на военното министерство.

Съгласно предходния утвърден от Народното събрание капиталов план бяха желани предложения от Швеция и компанията " СААБ " за нови машини " Грипен ", Съединени американски щати и Португалия за изтребители " втора употреба " Ф-16 и Италия за " втора употреба " " Юрофайтър ". Парламентарната инспекция върна в играта декласираната преди този момент оферта за Ф-16 и предложи отново да се желаят отново предложения от трите страни, включително и за нови изтребители.

Това бе аргументирано с увеличението на бюджета на плана до 1.5 милиарда лв..

След това обаче политици и специалисти развиха тезата, че може да бъдат поискани нови предложения и от страни и компании, които не са били в досегашната шортлиста. Такива да вземем за пример за Франция с изтребителите " Рафал ". Подобно предложение пристигна от президента Румен Радев, който персонално пилотира сходна машина до момента в който бе на аудиенция във Франция.

Министерството на защитата към този момент няколко седмици не може да реши дали да разшири кръга на страните и фирмите.

Според някои адвокати в МО, може да се желаят нови предложения единствено от страните и фирмите, които участваха до момента в плана, само че имало и други отзиви за разширение на кръга.

" Искам от Народното събрание пояснение какво значи това - дали диалозите би трябвало да стартират с трите страни (Италия, Швеция и САЩ) или да разтеглим обсега. Виждате, президентът приказва за различен военен аероплан ", сподели Каракачанов пред бТВ.

Според депутати от ГЕРБ, с цел да се разшири кръгът на участниците, сигурно се постанова гласуването на нов план за капиталов разход (ПИР) в Народното събрание.

Поредно отсрочване на плана

Засега не е ясно по кое време МО ще предложи на Народното събрание измененията и по кое време те ще бъдат гласувани.

Със сигурност обаче това ще забави нещата в допълнение. Досегашните проекти на Министерството на защитата бяха при започване на 2018 година да бъдат изпратени писмата за предложения.

И до момента в който държавното управление тупа топката за новите изтребители, в ускорени темпове се готви да влага до 81 млн. лв. за поддръжката на старите руски изтребители МиГ 29.

Около плана излезе и още една " дребна " детайлност - плануваните пари се оказаха с 300 млн. лв. по-малко или към този момент 1.2 милиарда лв.. Това се дължи на законова смяна от края на предходната година, съгласно която върху военните планове към този момент се начислява Данък добавена стойност. Така плануванаъа сума понижава автоматизирано с 20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР