Проектът за язовир Яденица е приет от Висшият експертен екологичен

...
Проектът за язовир Яденица е приет от Висшият експертен екологичен
Коментари Харесай

Проектът за язовир Яденица е одобрен

Проектът за язовир " Яденица " е признат от Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите.

Одобреното капиталово предложение " Проект " Яденица " съставлява увеличение на размера на долния изравнител на Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира ".

Проектът включва създаване на язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир " Чаира ".

Съветът предлага министърът на околната среда и водите да издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Възложител е " Национална електрическа компания " ЕАД.

Взети са поради и възраженията по отношение на установяване на минимално допустимия отток в р. Яденица след язовирната стена, и за сеизмичната осигуреност на новото строителство.

Други възражения касаеха предпазена зона " Яденица ", нейният предмет на запазване и предстоящата степен на увреждане.

 Протест против плана за язовир Яденица
Протест против плана за язовир Яденица

Граждани недоволстваха пред Министерство на околната среда и водите

При вземането на решение по Оценка на въздействието върху околната среда са съобразени документите, получените в хода на процедурата мнения, резултатите от публичното разискване, постъпилите възражения и мненията на възложителя по тях.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и управлението на НЕК ЕАД се договориха през днешния ден, 25 юли и за ускорение на поддържащите действия по облицовката на коритото на р. Гашня, и допустимо най-бързото обезпечаване на екологичния отток на р. Въча след бент. " Цанков камък ".

Повод на срещата беше открито засушаване на сектор от р. Въча, откакто равнището в бент. " Цанков камък " понижа заради осъществяването на плануван оглед на облицовката на коритото на р. Гашня и ремонт на оборудванията на Водноелектрическа централа " Цанков камък ".

Стана ясно, че няма да има потребност от съществени поправки, а единствено от повърхностни обработки на облицовката на речното корито.

 Проектът за язовир
Проектът за язовир " Яденица " е пуснат за публично разискване

Язовирът ще увеличи потенциала на работата на ПАВЕЦ " Чаира "

Министерство на околната среда и водите настоя за оптимално бързо привършване на дейностите. Това ще разреши повишение на водното равнище в язовира и основаване на техническа опция за обезпечаване на нужния най-малък отток в р. Въча.

Извършваните от НЕК ЕАД действия са част от планувана техническата поддръжка за обезпечаване сигурността на оборудването.

За ремонта е належащо да бъде понижен размерът в язовира и спряна работата на Водноелектрическа централа " Цанков камък " и Малка водно електрическа централа " Цанков камък ". Това води до нарушено оводняване на дребен сектор от към 50 метра след язовирната стена.

По-късно през днешния ден зам.-министър Николова се срещна с представители на съдружие " Балканка ", които упорстват за обезпечаване на минималния оток на река Въча.

Припомняме, че по-рано през днешния ден от съдружие " Балканика " се събраха пред постройката на Министерството на околната среда и водите, с цел да изразят недоволството си от построяването на язовир " Яденица ". По думите на, протестиращ, построяването ще унищожи две предпазени територии и е за " единствено да се усвоят едни пари ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР