Проектът за Суперлигата е на път да претърпи пореден тежък

...
Проектът за Суперлигата е на път да претърпи пореден тежък
Коментари Харесай

ЕС застава зад ФИФА и УЕФА срещу Суперлигата

Проектът за Суперлигата е на път да претърпи следващ тежък удар. Атанасиос Рантос, който е основният юрист по делото на ФИФА и УЕФА против въпросния план в Съда на Европейския съюз, разгласява своята писмена позиция, от която излиза наяве, че той заема страната на футболните централи.

“Въпреки че клубовете от Европейската Суперлига имат свободата да основат собствен личен футболен шампионат, самостоятелен от екосистемата на УЕФА и ФИФА, няма да могат, редом със основаването на този шампионат, да продължат да вземат участие във футболните шампионати, проведени от ФИФА и УЕФА, без предварителното разрешение на тези федераци.

Правилата на ФИФА и УЕФА, съгласно които всеки нов шампионат би трябвало да получи предварителното им единодушие, са съвместими със законодателството на Европейски Съюз за конкуренцията.

Законите на Съюза във връзка с конкуренцията не не разрешават на ФИФА, УЕФА, локалните федерации и националните лиги да заплашват клубовете със наказания при положение, че те вземат участие в план, който би могъл да навреди на законните цели, преследвани от тези федерации ”, написа в позицията на Рантос.

Това не значи, че Съдът на Европейски Съюз безусловно ще отсъди в интерес на ФИФА и УЕФА, само че в 80% от случаите правосъдните му решения следват позицията на генералния юрист по делото. От УЕФА приветстваха рекомендацията на съветника по делото.

“Тази позиция затвърждава централната роля на федерациите в опазването на спорта, поддържането на правилата за спортни заслуги, свободния достъп на нашите членове и обединяването на футбола със споделени отговорност и взаимност ”, се споделя в изказване на евроцентралата.

Както е известно, през април предходната година 12 клуба оповестиха желанието си да основат Европейска Суперлига. Само за 48 часа, под натиска на ФИФА, УЕФА, държавни управления, играчи и почитатели, 9 от тимовете - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Милан, Интер и Атлетико Мадрид, се отхвърлиха от плана.

Така останаха единствено 3 клуба, които да пазят концепцията за Суперлига - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус. Те се обърнаха към комерсиалния съд в Мадрид, който на собствен ред отнесе случая до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Очаква се решението по делото, което стартира през юли, да стане известно през идната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР