Проектът за ремонта на релсите на столичната улица Граф Игнатиев

...
Проектът за ремонта на релсите на столичната улица Граф Игнатиев
Коментари Харесай

Ремонтът на релсите на Графа създавал психоза в строителите

Проектът за ремонта на релсите на столичната улица " Граф Игнатиев " тръгнал зле още през цялото време, тъй като Столичната община отправяла закани какви големи санкции би могла да наложи, в случай че планът за осъществяване на ремонта закъснее.

Toва стана ясно от свидетелските показания на създателя на първичния план за трамвайно трасе на " Граф Игнатиев " инж. Румен Борисов от " ИНФРАСИТИ - Република България ОДД " по време на днешното правосъдно съвещание в Специализирания углавен съд против някогашния заместник-кмет по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев.

Крусев е обвиняем за това, че е нарушил Закона за публичните поръчки, както и отговорностите си, като значително е изменил изискванията по подписания контракт с " Джи Пи Груп " АД за ремонта на ул " Граф Игнаиетв ". Според обвиняването Крусев е облагодетелствал " Джи Пи Груп " и е нанесъл вреди за Столична община - на сдружението са заплатени строително-монтажни работи на повишени цени в размер на 621 194,01 лв. с Данък добавена стойност, както и са заплатени неизпълнени количества и размери строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лв. с Данък добавена стойност - или общо 919 863,55 лв. с Данък добавена стойност.

Припомняме, при започване на юли месец потегли делото против някогашния заместник-кмет по транспортни въпроси. Тогава магистратите взеха решение правосъдният развой против Крусев да стартира на 30 септември 2019 година с разпит на очевидци.

В правосъдната зала от четирима призовани очевидци по делото трима не се явиха. Нито една от страните по делото - и прокуратурата, и отбраната, не показаха искания за събирането на нови доказателства.

Проектът за ремонта на столичната улица " Граф Игнатиев " бил създаден на две етапи - абстрактен и механически. Разликата в двата плана е в степента на детайлност. В идейния план се дава съществена информация за структурата, а техническият план е по обстоен и има повече елементи за самата структура, обясни Борисов.

По думите му напрежението, което се създавало от Столичната община със заканите за налагане на санкции, създавало неуравновесеност в строителите. Борисов не получил информация какви материали щели да се доставят за ремонта, само че схванал, че няма да бъде полиуретанова поставка, а остарели гуми. Според него с слагане на остарели релсови гуми нямало да се реализира нужното качество.

Той предизвестил столичния кмет Йорданка Фандъкова, че подложката щяла да бъде сменена, само че тя заръчала на Евгени Крусев да се придържа към реализацията на плана.

Съветът на Направление " Архитектура и Градоустройство " (НАК) предложили план, който да размени неговия, стана ясно от свидетелските показания на Румен Борисов.

Освен това той дълго време не знаел с кого щял да бъде подписан договорът за слагане на подложката на релсите. Според Борисов настоящия виброизолационен материал от " Пандрол ", който е комплициран на релсите на " Графа " нямало да свърши работа. Материали от австрийската компания " Гетцнер " не са били поставяни на " Графа ".

Борисов уточни, че в първичния направен план било заложено да се сложи система с плаващи плочи, само че в техническия, след танало ясно, че парите не са проблем, било заложено на полиуретановата поставка.

Той не е сключвал контракти за доставка на подложки и релси, а имал подписани фирмени контракти, когато нещо е трябвало да се създаде. Борисов не е включвал в плановете си артикули, на които компаниите са били снабдители.

Припомняме, Крусев подаде оставка като завеждащ ресора " Транспорт и транспортни връзки " в Следствен отдел към окръжна прокуратура, откакто стартира следствие против него за корист в интерес на компанията, която ремонтира столичната улица " Граф Игнатиев " - " Джи пи Груп ".

Ремонтът на " Графа ", с изключение на, че продължи доста по-дълго и бе съпътван от редица кавги - за бетонираните дървета, за плочките, за перките и други - приключи и с доста забележки, които, както се разбра, по този начин и няма да бъдат отстранени. Дефектите обгръщат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана повърхност, а строителят ще се размине единствено с санкция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР