Проектът за ремонта и реновацията на кино Космос ще бъде

...
Проектът за ремонта и реновацията на кино Космос ще бъде
Коментари Харесай

Представят проекта за кино “Космос“ на 20 октомври

Проектът за ремонта и реновацията на кино " Космос " ще бъде показан от екип на " Тектоника-Б " ООД и зам.-кмета по просвета Пламен Панов на 20 октомври, заяви.
Прочетете още
Сагата с познатото на по-възрастните пловдивчани кино „ Комсомол ” се точи от дълги години. По времето на Славчо Атанасов общината разреши изменение в настоящия организационен проект с концепцията земята да бъде продадена, а киното – съборено. На негово място трябваше да бъде издигнат многоетажен паркинг. Общинският съвет обаче се опълчи, а с поредност от акции инициативният комитет „ Да спасим кино „ Космос ” притегли общественото внимание към казуса и Общината се отхвърли от желанията си.  През годините посредством напъните на инициативния комитет и група жители в постройката бяха осъществени поправки и бяха отстранени вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все отново в кино „ Космос ” се организираха разнообразни обществени събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе хазаин на самодейността Европейска столица на културата.

 

В последна сметка през 2019 година бе разгласен конкурс за абстрактен план, извоюван от  „ Тектоника-Б ”. Процесът обаче бе стопиран поради разминавания сред държателя на авторските права арх. Тодор Абаджиев и арх. Балджиев. Разминаванията бяха преодолени и в този момент се пристъпва към идната фаза.

Според идейния план на арх. Балджиев и сътрудниците му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова киното ще има зрителна зала с 640 места.

Те са насочили напъните си освоно до цялостно функционално преосмисляне на вътрешните пространства. Проектантите се придържат към в началото замисления архитектурен образ на киното, а решенията им целят да не трансформират, а да акцентират и подчертават характерните и архитектурни детайли. Ще бъдат благоустроени и пространствата пред " Космос ".         

СГРАДАТА:

Кино „ Комсомол ” е издигнато по план на арх. Любомир Шинков. Отваря порти на 5 септември 1964 година с обред първата си прожекция на кино лентата „ Тринадесет години ”. След  1989 година киното е преименувано на „ Космос ”. Работи до 1999 година, след което киносалонът е затворен. Фоайетата се употребяват с разнообразни цели – като дискотека, игрална зала. В последна сметка постройката пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата, в това число претърпя и палеж.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР