Проектът за реконструкция на катедралата Нотр Дам прави голям скок напред

...
Брий, източна Франция – Преди четири години светът гледаше ужасено
Коментари Харесай

Брий, източна Франция – Преди четири години светът гледаше ужасено как парижката катедрала Нотр Дам беше погълната от пламъци. Когато огънят се завладя, емблематичният шпил на църквата, направен от дъб и метал, беше погълнат от огъня.

Пожарникарите се бориха с пламъците през нощта. Учудващо, по-голямата част от структурата на църквата е оцеляла, но масивният дървен покрив е бил изгубен и кулата от 19-ти век е била унищожена.

 Скоро обаче тя ще бъде възстановена до предишната си слава.
 
Дълбоко във френската провинция екипи от архитекти, инженери и занаятчии работят усилено. Дърводелците измерват, режат и издълбават вековен дъб, за да възстановят 300-футовия шпил към оригиналния му дизайн, съчетавайки методи от миналото с днешни инструменти.
 
Извън работилниците в Брий, в източна Франция, те проведоха генерална репетиция на 20 юли, за да се гарантира, че всички внимателно издълбани компоненти на шпилната шахта пасват заедно.


 
Когато кран спусна последното парче от пъзела върху 60-футовата шахта , имаше въздишка на облекчение от човека, който отговаря за проекта, генерал от френската армия Жан-Луи Джорджелин.
 
„Това е много емоционален момент, защото реконструкцията на кулата е ключовата времева фаза на реконструкцията на катедралата“, каза той пред CBS News.
 
Екипите, работещи по реконструкцията на кулата, са използвали оригиналните планове от 19-ти век на архитекта Юджийн Виоле-ле-Дюк. Но те разчитаха на съвременните компютри, за да извършат 1600 часа изчисления, за да разберат точно как е построена и потенциалните ефекти
на времето и времето върху новата структура. След като изготвиха 320 различни версии за новия шпил, те най-накрая бяха готови да
построят такъв.
 
„Той ще бъде точно същият, както беше от Viollet-le-Duc“, каза Джорджлин. „Но ние правим това със средствата на нашето време: използваме компютри... Вероятно имаме по-малко гениалност, но повече изчисления, повече сигурност чрез използването на компютри.“

Дървото за кулата идва от обществени и частни гори във Франция, включително някои, които някога са принадлежали на краля и католическата църква. Бяха избрани само най-високите, най-правите дъбови дървета - всички те на възраст поне 100 години.

За да се оформи шахтата, 285 парчета от това дърво бяха сглобени в сложни шарки. Архитектите наричат ​​шахтата „сърцето на кулата“.

Архитектът Аксел Понсоне работи по реконструкцията от две години и признава, че е било „много вълнуващо“ да се работи по такъв престижен проект.

„Това не е само известната част от това“, каза тя пред CBS News. „Разбира се, аз съм изключително горд да бъда част от този екип и да възстановя Нотр Дам. Но това също е много интересен проект, защото това е много сложна структура и днес ние никога не строим такива структури и това, което е удивително е, че ние наистина се опитваме да бъдем много конкретни в начина, по който го възстановяваме."
 
Нейният колега и колега архитект Aurélie Ouzineb се ​​съгласи, наричайки проекта "много сложен", а оригиналните дизайнери и строители на кулата "наистина гении".< /p>

Тя също се чувства привилегирована да работи по реконструкцията: „Много е вълнуващо, защото за нас това е нашата работа, нашата ежедневна работа, но всички знаем, че това е много исторически момент.“
 
Развълнуван да бъде част от проекта е и дърводелецът Беноа Ангебен. Той дойде от Белгия в Париж, за да търси работа - и се оказа част от най-престижния проект за реконструкция на века.

"Беше като сън", каза той. „Не можех да повярвам – защото, когато изгоря, всички бяхме много тъжни.“

Волата на кулата вече е завършена и ще бъде отнесена в Париж през август, за да бъде поставена на покрива на катедралата. Работата по останалата част от кулата продължава и тя ще следва, част по част, до края на тази година, когато се очаква отново да се извиси в силуета на Париж.

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че Нотр Дам ще отвори отново за обществеността през 2024 г. и генерал Джорджелин е уверен, че ще спазят крайния срок.

„Давам всичко от себе си“, каза той. „Всяка минута в живота ми е посветена на това.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР