Проектът за рехабилитация на яз. Студена е изготвен така, че

...
Проектът за рехабилитация на яз. Студена е изготвен така, че
Коментари Харесай

Ремонтът на стената на „Студена“ е извършен при непрекъсната експлоатация на язовира

Проектът за рехабилитация на бент. " Студена " е направен по този начин, че строително-монтажните действия да се правят при непрекъсната употреба на язовира , като строително-монтажните работи по водния откос са изпълнени от водолази и са завършили през 2018 година За осъществяването на ремонта на водния откос вода от язовира не е изпускана наложително. Това се показва в писмен отговор на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос, публикуван от пресцентъра на ведомството.
С осъществяването на рехабилитацията се продължава експлоатационният живот и сигурността на язовира, акцентира министърът.

Основните действия по водния откос са осъществени в интервала 2017-2018 година с монтиране на водонепропусклива система, състояща се от ПВЦ геомембрана, дренажен слой, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената.

Строителните работи под вода са извършeни в интервала 15 септември 2017 година - 11 декември 2018 година и включват разчистване и унищожаване на развинтен торкрет , измиване с водна бликам, равнене на повърхностите, слагане на подложен геотекстил и геомембрана върху водния откос на стената, закрепване в долния край. Най-високото работно водно равнище на бент. Студена е 843,30 м, а преливният борд е на кота 840,00 м.

През 2018 година водата в язовира е преливала през преливника в продължение на 89 дни в разнообразни интервали от време, като последното преливане е на 4 август 2018 година -->
Съгласно предписанията на Министерството на околната среда и водите за поддържане на инструкции размер вода в язовира от 21 млн. куб. м, ВиК операторът е правил следено изпускане на водни количества през оборудванията към язовирната стена през интервала от 1 април 2018 г.- 14 август 2018 година, когато водното равнище в язовира варира от 840,34 м до 839,55 м. Преливането през преливника и следеното изпускане нямат връзка с изпълняваните строителни работи по язовирната стена, а са разследване на високото водно равнище в оборудването и дадените инструкции от Министерство на околната среда и водите размерът в него да не надвишава 21 млн. куб. м.

Рехабилитацията на бент. " Студена " се извършва по подписания на 8 септември 2016 година контракт за строително-монтажни работи с интернационалния консорциум " S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. - HBM Kft - CARPI Association ", срокът по който е 28 февруари 2020 година Изпълнението на строително-монтажните работи е над 80 на 100, като ремонтът на стената е осъществен. Предстои довеждане докрай на дейностите по водовземната кула.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР