Проектът за промени в Конституцията на първо гласуване в пленарната

...
Проектът за промени в Конституцията на първо гласуване в пленарната
Коментари Харесай

Промените в Конституцията не минаха на първо четене | Проектът може да бъде предложен отново най-рано след 2 месеца

Проектът за промени в Конституцията на първо гласоподаване в пленарната зала бе подсилен от 161 народни представители. „ Против “ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се.

След гласуването ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че не събира три четвърти от гласовете и предлагането не е признато. Но тъй като получава повече от две трети, на първо гласоподаване планът може да бъде препоръчан още веднъж не по-рано от 2 месеца , считано от през днешния ден.

Според признатите процедурни правила за гласоподаване на главния закон планът се разисква и приема на три гласувания в разнообразни дни. Той е признат на първо четене, в случай че за него са дали своят вот три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца . При новото разглеждане законопроектът се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред главните акценти в законопроекта е подсилване независимостта на съда посредством структурна промяна на Висшия правосъден съвет, промяна на прокуратурата, промяна на институцията на служебния кабинет, транспарантен избор на самостоятелни регулаторни и контролни органи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР