Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва,

...
Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва,
Коментари Харесай

Кирил Петков обяви: Проектът за промени в Конституцията ще е готов другата седмица

Проектът за промени в Конституцията, който сега се приключва, ще бъде подготвен до 10 дни, т.е. другата седмица ще бъде безусловно подготвен, съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков в Народното събрание.

Относно отхвърли на Българска социалистическа партия да вземат участие в предварителни диалози за конституционната промяна, той сподели, че когато стартират диалози по самите текстове, отново ще поканят Българска социалистическа партия.

По-рано през днешния ден ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова сподели, че са получили покана от Кирил Петков и Христо Иванов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) за диалози за конституционно болшинство от 180 гласа, само че няма да вземат участие в предварителни диалози.

„ Радвам се, че ние направихме тази покана към Българска социалистическа партия, тъй като за нас конституционната смяна би трябвало да събере оптимално огромно болшинство, разяснява Кирил Петков. Това, което ние ще създадем, е в диалозите, като стартират към този момент по самите текстове експертно, ние отново ще ги каним на всяка стъпка “, съобщи той.
Кирил Петков сподели, че от ПП-ДБ ще поканят
на сходни диалози и „ ИТН “, и „ Възраждане “, всички партии. Вярваме, че когато става въпрос за Конституцията, всички партии би трябвало да бъдат част от този диалог, добави той.

Относно плана за промени в главния закон, който се приготвя, Петков сподели, че сега се дискутира ролята на основния прокурор.

„ В момента се обследва от наша позиция напълно премахването на основния прокурор като служба и в този момент с конституционалистите да се види дали унищожаване или голямо орязване, уточни той. До този миг мислим, че
премахването на основния прокурор
като служба е най-хубавата стъпка. Това, което ние тази седмица ще продължим, е отваряне на диалозите с всички партии “, сподели още той.

Относно ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за правосъдната власт, с които следствието се изважда от прокуратурата, Кирил Петков сподели, че такива основополагащи промени би трябвало да се случват по точния ред, изпълнявайки правилника, с полемика.

„ Не може просто доста бързо сред първо и второ четене да се вършат такива големи промени, тъй че ние ще призовем и другите партии, в този момент като имаме това несъгласие, да минем през цялостния развой. Там има и една противоконституционна мярка – за
дисциплинарното наказване за магистрати,
които не могат да работят своята специалност за две години. Според нас това не е вярно. Така че има корекции, които би трябвало да се създадат “, добави той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР