Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната

...
Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната
Коментари Харесай

Въздушна Бърза помощ: Проектът е готов, ще имаме 6 хеликоптера до 10 години

Проектът за покупка на 6 хеликоптера за потребностите на незабавната помощ е подготвен. Предстои да се разгласи публичната поръчка за покупката им. При това състояние в цялостен размер планът би се осъществил след към 10 години, призна зам.-министърът на опазването на здравето доцент доктор Любомир Бакаливанов.

" Всеки от хеликоптерите ще се създава най-малко година и половина и те ще се доставят един по един. Парите за задачата са обезпечени по Плана за резистентност, показан на Европейската комисия, в който са планувани 800 млн. лв. за шест плана в областта на опазването на здравето ", изясни той пред Българска национална телевизия.

По думите му, проектите са хеликоптерите да са основани в шест места в страната, тъй че да покриват всяка географска точка.

Като част от плана се планува подготовката на площадки за кацане в огромни лечебни заведения.

Друг приоритет на новото управление на здравното министерство е усилване на интереса към специалността на здравната сестра.

В момента в България има не повече от 30 хиляди такива експерти и съотношението лекар/медицинска сестра е съвсем едно към едно при потребност то да е 1 към 3 или 1 към 4, обясни Бакаливанов.

" Работи се по правенето на стратегия за образование на парамедици. Ако всичко върви по проект, доникъде на годината ще има изясненост какво тъкмо би трябвало да се направи, с цел да може още идната образователна година да стартира образование ", добави той.

Зам.-министърът сподели още, че има задоволително на брой ваксини от всички утвърдени за приложимост в Европейски Съюз, като се следи да се употребяват първо тези с изтичащ период на валидност.

" Вървят договаряния и за доставка на имунизацията на " Новавакс ", само че първи количества не се чакат преди края на месеца ", приключи Бакаливанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР