Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната

...
Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната
Коментари Харесай

МЗ: Проектът за медицинските хеликоптери е готов, напълно ще се реализира за 9-10 години

Проектът за покупка на 6 хеликоптера за потребностите на незабавната помощ е подготвен и предстои да се разгласи публичната поръчка за закупуването им. Това заяви пред Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето доцент доктор Любомир Бакаливанов.

Той сподели, че парите за реализацията ще бъдат обезпечени от Плана за възобновяване и резистентност, показан на Европейската комисия, в който са планувани 800 млн. лева за шест плана в областта на опазването на здравето.

Бакаливанов посочи, че всеки от хеликоптерите ще се създава най-малко година и половина и ще се доставят един по един. Това значи, че в пълен размер планът би се осъществил след към 9-10 години.

Плановете са хеликоптерите да са основани на 6 места в страната, тъй че да покриват всяка географска точка, сподели зам.-министърът. Като част от плана се планува подготовката на площадки за кацане в огромни лечебни заведения.

Планът беше разгласен още през юни 2021 година от тогавашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Тогава той съобщи, че България би трябвало да разполага с функционираща система за незабавна помощ посредством въздушни линейки до 2024 г. От поръчката до доставката на хеликоптерите са нужни към 2 години, добави той, а общата сума ще е към 50-60 милиона лв..

Въпреки че още на 20 февруари 2020 година стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни коли за спешна помощ за 20 млн. лева, официалното утвърждение на тази процедура бе оповестено от Министерство на здравеопазването (при кабинета " Борисов 3 " ) чак през ноември 2020, а срокът за осъществяване на плана бе 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари.

България остана без медицински хеликоптер през 2019 година, когато частната " Хели ер " продаде и втората си машина в Грузия. Това е проблем поради зачестилите инциденти в планините и отдалечените региони през последните години, изключително 2021 година

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше импортирано от депутата от Българска социалистическа партия Дора Янкова, която предложи разпределяне на 25 млн. лева за въздушни коли за спешна помощ и здравно съоръжение към тях.

От Министерството на здравеопазването по-късно оповестиха, че процедурата по закупуване не е спряна и е в ход. В последна сметка обаче се оказа, че няма да има две въздушни коли за спешна помощ, а единствено една. Процедурата бе утвърдена на 24 септември 2020 година и бе оповестено, че медицински хеликоптер може да има най-рано през 2023 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР