Проектът за подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата

...
Проектът за подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата
Коментари Харесай

Вера Стаевска: Финалният вариант на Плана за Борисовата градина не решава проблемите там

Проектът за обстоен организационен проект на Борисовата градина в столицата влиза за разискване в общинския експертен съвет по устройство на територията.
В предаването " Преди всички " Вера Стаевска от Сдружение за проучвателен практики маркира два съществени казуса, които, по думите й, би трябвало да притеснят всички поданици на София:

Едното е, че се планува ново строителство - против Биологическия факултет, там, където сега има автокъща, ще се построи постройка, наречена музей " Зелена София " и административна постройка. На гара Пионер ще се строи състезателен и увеселителен център. Друг проблем, с изключение на строителството, са предвижданията за много места с паркинги и авто достъп. В момента противозаконното състояние за влизане на коли ще бъде към този момент регламентирано. 

Не се взема решение главният проблем със собствеността в парка, попадал в заданието за направата на Подробния организационен проект (ПУП), акцентира Стаевска. Тя напомни, че Планът е предоставен през януари 2016 година възоснова на спечелила през 2015 година конкурс устройствена идея:

Срез наложителните рекомендации на журито са недопускане на ново строителство в парка, невмешателство в резерватната част, да не се плануват паркинги на територията на парка, унищожаване на заведения от резерватната част.

От този Подробен устройствен план се чака да позволи доста основни проблеми и виждаме, че финалният план, който се показва, действително не ги взема решение. Виждаме по какъв начин се промъкват едни правила, които ще узаконят множествената благосъстоятелност и частните парцели в парка, разяснява Стаевска.

Реално най-голямото терзание е намаляването на площта на парка, посочи гражданският деятел Борислав Каранов . Той засяга територии към телевизионната кула и някогашния София ленд,чийто статут остава неразбираем.

Вера Стаевска прикани към гражданска интензивност със мнения за преработката на Подробен устройствен план, в случай че той мине през експертния съвет в сегашния му тип.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР