Проектът за първия в света смартфон с разпределена връзка Volk

...
Проектът за първия в света смартфон с разпределена връзка Volk
Коментари Харесай

Мрежа от смартфони ще работи без оператори

Проектът за първия в света смарт телефон с разпределена връзка Volk One набира финансиране с ранни резервации. Разработчиците дават обещание, че доставките на устройствата ще стартират през декември т.г.

Смартфоните Volk One дружно с доставяните с тях рутери, които служат и за безжични зарядни, образуват разпределена мрежа Volk Fi. Рутерите се свързват към интернет чрез Wi-Fi или посредством Ethernet кабел, а смарт телефоните на собствен ред се свързват към рутера.

Дори в случай че няма рутер, Volk One може да откри сходен смарт телефон и да предава данни посредством него. По подобен метод, при съществуване на обещано място на задоволително огромен брой консуматори на Volk One, те образуват лична мрежа за предаване на данни, която работи без значение от интернет и от телеком операторите, предоставяйки безвъзмездна услуга.

Смартфоните Volk One могат да улавят сигнал от рутера или различен смарт телефон от същия тип на разстояние от няколко благи, с помощта на ново радиоборудване, означават разработчиците.

Едно от основните преимущества на сходна мрежа е, че нейните консуматори няма да заплащат за информационните услуги. Гласовите диалози и SMS известията ще бъдат изцяло безвъзмездни.

Що се отнася до предаването на данни, потребителите могат да употребяват подобен размер данни, какъвто са предали благодарение на своя смарт телефон към други консуматори в мрежата, плюс още 5 гигабайта. След привършване на този предел, трафикът ще се таксува по 1 $ за гигабайт.

Мрежата Volk Fi работи без SIM карти, само че в смарт телефона може да се сложи елементарна карта от телеком оператор. Независимо от това дали има карта или не, Volk One постоянно ще се обръща първо към разпределената мрежа.

Според създателите на плана, Volk Fi е сигурна, налична за всеки мрежа, която не предстои на цензура. Освен това, за разлика от елементарните мобилни мрежи, които се затормозяват при повишаване на броя консуматори, Volk Fi стартира да работи по-бързо с включване на нови устройства към нея. Предвидена е също опция за диалози и известия към други мрежи.

Процедурата за поръчка на смарт телефон обаче е малко комплицирана, защото за естествена работа на разпределената мрежа е нужна избрана компактност на потребителите в дадена околност. Ето за какво поръчката на Volk One става с покана в обществена мрежа или по имейл от консуматор, който към този момент се е присъединил в плана.

Към момента достъп на Volk One към интернет се поддържа единствено в Северна и Южна Америка, Австралия и на острови в Тихия океан. Гласови диалози и SMS-и към други мрежи са вероятни в Съединени американски щати, Канада и Мексико, само че разработчиците дават обещание да разширят броя на страните. Пренасяне на номера се поддържа единствено в Съединени американски щати, а самият смарт телефон коства $394 или $494 според от размера на паметта./technews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР