Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново

...
Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново
Коментари Харесай

Защо НРД 2023 стана ябълка на раздора

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, още веднъж провокира напрежение сред договорните сътрудници, макар постигнатото единодушие по разпределянето на икономиите по бюджета за 2022 година и подписания анекс. От Лекарския съюз нарекоха плана „ опит за оскърбление на лекарите без причини “ и обявиха, че позицията им във връзка с преговорния развой и желаните оставки на ръководителя на Надзорния съвет на Касата доктор Александър Златанов и на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев остава непроменена.

Позицията на проф. Салчев, изразена на съвещанието на Надзорния съвет от 15 ноември, е, че това е вид на НРД, върху който да се работи дружно с Лекарския съюз. „ Както да вземем за пример на Българския зъболекарски съюз, след срещите с тях на експертно равнище, им изпратихме вид на план и им казахме – когато сте подготвени с Вашите оферти, ще се срещнете с Надзорния съвет. Мисля, че това е най-удачния вид за договаряния “, споделя той. Д-р Златанов добавя, че по този начин ще бъдат коментирани кардинални неща, а специалистите ще работят по съответните текстове.

Възраженията на Лекарския съюз

От БЛС осведомят, че НЗОК предлага  да отпадне текстът, че неусвоените средства по съответните редове (ПИМП, СИМП, МДД, БМП) се употребяват за заплащания единствено по тези редове при условия и ред, избрани взаимно сред Народно събрание на НЗОК и УС на БЛС, макар че този текст по принцип е пренесен в НРД от Закона за бюджета на Здравната каса.

Предлага се и Народно събрание на НЗОК да може да „ прави обезщетени промени сред средствата за здравноосигурителните заплащания за медицински действия, без да е нужно и да се изисква мнение на БЛС, а систематизиране на запаса на НЗОК да се прави не по-рано от 1.11.2023 година, макар че този период се дефинира в закона за бюджета на НЗОК.

От Здравната каса оферират още да се наложи ограничаване на лекарите за работа на два контракта с НЗОК. Това ще може да се случва единствено в лечебни заведения, които са на територията на една област (РЗОК). Общопрактикуващите лекари пък да работят единствено по един контракт с Касата на територията на една РЗОК както като ОПЛ, по този начин и в дежурен кабинет, оголен към лечебни заведения.

Добавен е текст, че в случай че глоба „ преустановяване на контракт “, издадена по реда на предишен НРД, влезе в действие по време на настоящия сега НРД, договорът с изпълнителя се приключва. Договорът с реализатор на здравна помощ да се приключва без предупреждение, в случай че изпълнителят не показа доклади за осъществена активност повече от 2 поредни месеца, оферират още от Касата, като сега срокът е 3 поредни месеца. Предлага се да се понижат периодите, в които изпълнителите на извънболнична помощ подават информация до РЗОК за промени, като да вземем за пример при смяна на графика да известяван на РЗОК един ден авансово (в момента срокът е до 3 дни от събитието), а при неявяване да се уведоми РЗОК същия ден (в момента срокът е до 3 дни от събитието). За СИМП уведомяването при заменяне е в период 1 работен ден (в момента са 3 работни дни от началото на заместването).

„ Навярно по отношение на искане на БЛС за опция за работа и отчитане на прегледи от ОПЛ отвън работния график, НЗОК предлага текст „ При зародила нужда от осъществяване на профилактични, имунизации и диспансерни прегледи отвън оповестения работен график, ИМП уведомява РЗОК един ден авансово “, споделят от Лекарския съюз.

Предлага се увеличение на % здравноосигурени лица над 18 години, обхванати с профилактичен обзор – от 33% на 46%. Предлага се възобновяване на отпадналото условие за дълготрайност на профилактични и диспансерни прегледи в СИМП и ПИМП – 15 минути, като толкоз би трябвало да бъде и минималната дълготрайност на консултативните прегледи (първични и вторични).

По Механизма за гарантиране предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК в болнична помощ се възвръщат текстовете от 2020 година, само че интервалите, които се дефинират, са декември 2022 година – май 2023 година, юни – август 2023 година и септември – ноември 2023 година, т.е. едно шестмесечие и две тримесечия, като в границите на тези интервали лечебните заведения ще могат да трансферират икономии и/или да компенсират надвишения по бюджетите си. За идващ интервал икономии не се трансферират.

НЗОК предлага и завишаване на размера на глобите, най-вече на тези за болнична здравна помощ, само че и в извънболнична здравна помощ. Така да вземем за пример шефът на НЗОК, надлежно шефът на РЗОК, постанова глоба „ финансова наказателна клауза “ в размер от 100 до 300 лева, вместо от 50 лева до 100 лева когато реализатор на здравна помощ е направил някое от следните: нарушение на критериите за качество на здравната помощ, регламентирани в НРД; незадоволеност на пациентите от оказаните медицински действия, свързани с оказаната здравна помощ, заплатена от бюджета на НЗОК, открита според наредбата и след оценка на критериите за качество на здравната помощ, регламентирани в НРД.

За наново нарушаване финансовата наказателна клауза е в размер от 300 до 750 лева, а не от 150 до 250 лева, както е сега.

Управителят на НЗОК, надлежно шефът на РЗОК, постанова санкция от 600 до 1500 лева, а не от 300 лева до 500 лева, когато реализатор на здравна помощ е в редовно нарушаване на критериите за качество на здравната помощ, регламентирани в НРД, или има систематична незадоволеност на пациентите от оказаните медицински действия, свързани с оказаната здравна помощ.

Възраженията на Здравната каса

Проблемните места в договарянията с БЛС са на първо място в първичната извънболнична здравна помощ, споделя проф. Салчев пред Надзора.

По думите му огромна част от предложенията на Лекарския съюз не се одобряват от специалистите на Касата, защото опонират на Рамковия контракт в частта, касаеща обезпечаването на достъп до здравна помощ.

„ Освен това не сме съгласни в профилираната извънболнична здравна помощ да има тайминг (продължителност) на прегледите, а в първичната извънболнична здравна помощ да няма “, споделя проф. Салчев. Той прецизира, че са направени бележки по предлагането на НСОПЛБ за изменение на НРД в частта първична извънболнична помощ, а от мнението на НЗОК излиза наяве, че считат предложенията за противоречащи на нормативната уредба.

„ Ние какъвто и план да изпратим на Българския лекарски съюз, в случай че този план опонира на закона, не можем да влезем в преговорен развой. Не съм уверен и че Надзорният съвет би трябвало да договаря по другите посоки на медицинските действия – СИМП, ПИМП, МДД и така нататък Надзорният съвет, неговата функционалност е откакто прочете моето мнение, всичките наши бележки, бележките на Лекарския съюз и оферти вид, може да седне и в целокупност да договаря с БЛС “, споделя шефът на Здравната каса.

Според ръководителя на Надзора доктор Златанов най-хубавия вид за решение на проблемите с Лекарския съюз е да се одобри предлагането парламентарната комисия по опазване на здравето да се включи като посредник сред Надзорния съвет на НЗОК и БЛС при осъществяване на договарянията.

Днес стана ясно, че с писмо до парламентарната здравна комисия проф. Салчев е изискал тя да е съдия в разногласието с Лекарския съюз. „ Във връзка с зародилото напрежение и квалификации от страна на БЛС по отношение на договорния развой и оферти план на Национален рамков контракт за медицинските действия за 2023 - 2025 година се обръщам към Вас с молба, в случай че прецените, да разгледате плана на НРД, изпратен на БЛС и да дадете мнение дали законните права и ползи на здравноосигурените лица в Република България са задоволително предпазени в приложения документ “, се споделя в писмото.

Пълния текст на възраженията на БЛС и плана на НЗОК за НРД 2023 може да видите 

Пълния текст на стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет от 15 ноември - 

Писмото на проф. Салчев до парламентарната здравна комисия - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР