Проектът за модернизация на спешната помощ е неглижиран, обяви служебният

...
Проектът за модернизация на спешната помощ е неглижиран, обяви служебният
Коментари Харесай

Меджидиев обяви ремонтите на спешните центрове за неглижирани

Проектът за рационализация на незабавната помощ е неглижиран, разгласи служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев откакто в четвъртък и петък направи инспекции на място в няколко лечебни заведения у нас в Стара Загора, Сливен и Бургас. Целта на инспекциите е да се запознае със положението на лечебните заведения и готовността им за справяне с възможна по-тежка Covid вълна, като паралелно с това инспектира и огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ и в частност строително-ремонтните действия в центровете за незабавна здравна помощ и техните филиали и в незабавните отделения в лечебните заведения.

Проектът за модернизацията на на незабавната помощ е на стойност 163.9 млн. лева и планува закупуването на нови коли за спешна помощ, оборудвани със модерна здравна инсталация, както и възобновяване на незабавните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за незабавна здравна помощ и 170 филиала.

Меджидиев заяви, че в немалка част от обитаемоте места в страната ремонтните действия, планувани в плана за незабавната помощ, не са почнали, макар подписаните контракти с компании – реализатори. На други места работата е почнала, само че заради повишението цените на строителните материали компаниите отхвърлят да продължат започнатото и упорстват за предоговаряне на цените. “Този план е стартирал от дълго време, само че сега е нужен спомагателен финансов запас за завършването му. Това, което ми прави усещане, е, че работата по него е била неглижирана “, разяснява Меджидиев.

По думите му в границите на актуалната година са нужни още към 6 млн. лева за осъществяването на плана, а през идната година ще е необходим финансов запас в размер на към 40 млн. лева

Какво свърши постоянният кабинет?

Проблемът с повишението на цените в строителството, които, беше разпознат от от предходния екип на министерството отпред с министър Асена Сербезова. Според последната информация, която Сербезова показа през юни пред депутатите от парламентарната здравна комисия, от преддвидените строително-ремонтни действия в 235 обекта, са приключени едвам 20 . За други 96 трябваше да бъдат оповестени нови публични поръчки и да се търси дофинансиране.

Предишният екип на Министерство на здравеопазването разпореди и оценка на външен оценител какъв брой средства ще са нужни в допълнение поради повишаването на строителните услуги, след което стана ясно, че дейностите ще се оскъпят с 40% . Водени бяха и диалози с финансовото министерство за разпределяне на спомагателни средства, само че още през юни беше ясно, че няма да може да се отпусне цялата нужна сума, което слага осъществяването на плана в целокупност под риск .

Причината е, че крайният период за заплащане по плана е 23 декември 2023 година , а доста от ремонтните действия не са почнали. Самата Сербезова също призна, че има риск обектите да не бъдат приключени. Тя от своя страна също разяснява, че за напредването на плановете не е направено доста от предходните две служебни държавни управления.

Подсилват незабавната помощ по Черноморието

При визитите в лечебните заведения в Стара Загора, Сливен и Бургас служебният министър е разговарял и с пациенти по отношение на мнението им за предоставените медицински услуги, за отношението на медицинския и немедицинския личен състав, за навременността на оказаната помощ.
„ Досега усещанията ми от здравна позиция са доста положителни, на всички места сътрудниците работят с извънреден професионализъм, а мениджмънтът е на нужното равнище. При диалозите си с пациентите в тези лечебни заведения не чух нито едно недоволство по отношение на лечебно-диагностичния развой “, уточни той.

Относно дефицита на коли за спешна помощ по Черноморието през дейния туристически сезон, здравният министър уточни, че към този момент е основана организацията за двата курортни комплекса – Златни пясъци и Слънчев бряг, да бъде обезпечен по един спомагателен незабавен екип, който да бъде разполагаем непрекъснато.

" Поне в двата огромни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да нареждаме по един дежурен 24-часов екип с оформяне на подобен пункт, който да поддържа спешността през летните месеци, не сама до края на този сезон, а и за идващия. В момента се подписват контракти и се провежда. Това са опциите сега. С това разполагаме като благоприятни условия и това мога да подсигуря ", сподели Меджидиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР