Проектът за конституционни промени е на финален етап и ще

...
Проектът за конституционни промени е на финален етап и ще
Коментари Харесай

Кирил Петков: Проектът за промени в Конституцията ще е готов до 10 дни

Проектът за конституционни промени е на заключителен стадий и ще бъде подготвен до 10 дни. Това заяви съпредседателят на " Продължаване смяната - Демократична България " Кирил Петков. Не стана ясно обаче дали това ще бъде план на неговата групировка или общ план, направен взаимно с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

По думите му като най-проблемен се обрисува разногласието дали да се отстрани фигурата на основния прокурор. От Политическа партия упорстват за това, до момента в който през вчерашния ден съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се разгласи за орязване на пълномощията му:

" Това, което ние дискутираме, е в действителност ролята на основния прокурор и се следи в този момент, с конституционалистите, да се види дали унищожаване или голямо орязване. В този миг мислим, че премахването на основния прокурор като служба е най-хубавата стъпка от наша страна.

Но концепцията е една и съща - тези големи пълномощия, които са сега съсредоточени в един човек, да не бъдат повече по този начин ".

За разисквания по плана ще бъдат поканени всички парламентарно показани обединения в търсене на по-голяма поддръжка.

От ПП-ДБ ще се възползват от ветото на президента върху Закона за правосъдната власт, с цел да предложат промени върху към този момент признатите текстове. Като с изключение на възражението на президента против отделянето на следствието като самостоятелен орган, от ПП-ДБ имат и свое:

" Ние ще призовем и другите партии в този момент, като имаме това несъгласие, да минем през цялостния развой. Там има и една противоконституционна мярка - за дисциплинарното наказване на магистрати, които не могат да работят своята специалност за 2 години. "

" Според нас това не е вярно. Така че има корекции, които би трябвало да се създадат. Трябва да се извършва правилникът на Народното събрание тъкмо и да имаме по-широка полемика за такава основополагаща смяна ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР