Проектът за изграждане на завод на Intel в Магдебург, Германия,

...
Проектът за изграждане на завод на Intel в Магдебург, Германия,
Коментари Харесай

Министерство на финансите в Германия се противопоставя на увеличаването на субсидиите за изграждането на завод на Intel

Проектът за създаване на цех на Intel в Магдебург, Германия, обещаваше да бъде най-голямата задгранична инвестиция в промишлеността на страната от повече от седемдесет години, само че в този момент се натъква на несъгласия сред американския вложител и немските управляващи. Компанията претендира за увеличение размера на дотациите, а немските управляващи изрично се опълчват на това.

Както изяснява Financial Times, първичният план означаваше, че Intel ще се нуждае от 17 милиарда евро за построяването на предприятието, от които 6,8 милиарда евро бяха подготвени да бъдат предоставени от немските управляващи. Сега компанията, съгласно източници, упорства за увеличение размера на дотациите до 10 милиарда евро, обяснявайки това с увеличените разноски за сила и строителство. Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер (Christian Lindner) в коментар за Financial Times сподели, че в бюджета на страната няма пари и той би трябвало да бъде понижен, а не уголемен.

Германският министър на стопанската система Робърт Хабек също е последовател на концепцията за увеличение на дотациите за развиването на националната полупроводникова промишленост, избирайки за пример самодейността на Съединени американски щати за разпределяне на 52 милиарда $ за поддръжка на развиването на американската полупроводникова промишленост. Общоприето е, че Хабек, дружно с федералния канцлер Олаф Шолц (Olaf Scholz), са последователи на концепцията за увеличение на поддръжката за плана на Intel, при изискване че компанията усили мащаба на строителството. Финансовият министър Линднер се опълчва на концепцията за увеличение на бюджетните разноски, като акцентира неналичието на източници за в допълнение финансиране.

Настоящите немски управляващи към момента не са подготвени да усилят данъчната тежест, както и външните заеми. Бюджетът на страната към този момент е изправен пред огромен недостиг от 20 милиарда $, тъй че финансовият министър прикани сътрудниците си да наложат ограничавания върху разноските за идната година, оставяйки без внимание единствено разноските за защита.

През май министърът на стопанската система Хабек предложи субсидиране на цената на електрическата енергия за промишлеността, само че осъществяването на такава стратегия до 2030 година ще изисква от 25 до 30 милиарда евро бюджетни средства. Министърът на финансите Линднер счита сходна концепция за пилеене на парите на данъкоплатците и остро ѝ се опълчва. Между другото, концепцията за субсидиране на разноските за електрическа енергия също се разисква в договарянията с Intel. По план на министъра на стопанската система средствата за субсидиране на разноските за електрическа енергия трябваше да бъдат взети от стабилизационния фонд, който беше образуван през годините на пандемията за подкрепяне на националната стопанска система по време на рецесия. Линднер счита, че покриването на разликата в разноските за електрическа енергия за индустриалните предприятия е корист със средствата на фонда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР