Проектът за интерконектора седи вече 10 години на дневен ред

...
Проектът за интерконектора седи вече 10 години на дневен ред
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция заработи, България вече получава газ от Азербайджан

Проектът за интерконектора седи към този момент 10 години на дневен ред в Европейски Съюз. Започна през 2009 година, когато България беше доста тежко наранена от решението на Газпром да приключи потока на газ през Украйна. Отне доста време да се реализира задачата. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, и през днешния ден бих желала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки държавни управления за това, че подкрепиха това да стане. Необходимо е самообладание, и си проличава, че сте го постигнали. Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и в действителност, и финансово – с близо 250 млн. евро.

Това сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон Дер Лайен по време на церемонията за разкриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес стартира нова епоха за България и за Югоизточна Европа. България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа.

Този газопровод „ обръща играта “, трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този план значи независимост от зависимостта от съветския газ. Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ за България, и това е страхотна вест в такива сложни времена.

И в България, и в Европейски Съюз, хората усещат следствията от войната на Русия. Но с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата. За да се реализира това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подкрепена в тези сериозни моменти. Бяха значими и големите вложения в различните електроцентрали – това основава работни места, и ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо да се освободи от хватката на Русия.

Ние сега сме изправени на сериозен кръстопът: енергийната рецесия е сериозна, забележителна, и съм уверена, че можем да се спрамив с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се понижат цените на разноските за силата за фамилиите, семействата и бизнесите. Вчера, да вземем за пример, всички в Европейски Съюз се споразумяхме да ограничим приходите на избрани компании и да ги насочим към поддръжка за семействата. Необходимо е да се направи и още. Посланието ни е да поддържаме нашият обединен пазар - това е силата на Европейски Съюз и там е благосъстоянието му. Без обща европейска увереност рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. Важно е този обединен пазар да не се унищожава. Решени сме да създадем доста повече, с цел да запазим единния пазар. Харесва ми мотото ви - в случай че желаете да вървите бързо, вървете сам; в случай че желаете да вървите далеко - вървете дружно. Така че дано дружно се надигнем за един мощен енергиен съюз.

Президентът Румен Радев е хазаин на формалната гала по въвеждане в употреба на интерконектора в София. На церемонията участват ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър председателят на Румъния Николае Чука.

Много преди Шекспир да си напише пиесата „ Всичко е добре, когато свърши добре “, българите към този момент разбираха какъв брой е значимо това изявление. Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала по разкриване на интерконектора. Това е потребна полемика, която ни приготвя за бъдещето.

Спомням си нашите полемики с Мицотакис и за основното съдействие сред България и Гърция, което ще даде непоклатимост на района. Това към този момент има своето изражение, назоваваме го интерконектор. Няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с този план, преодоляха се доста административни спънки.

Това сподели президентът Румен Радев по време на откриването на газовата връзка с Гърция.

Радев е хазаин на формалната гала по въвеждане в употреба на интерконектора в София. На церемонията участват ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър председателят на Румъния Николае Чука.

Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този водопровод на ново инженерно равнище. Интерконекторът към този момент уверено трансформира енергийната карта на Европа – най-много има действителен поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа доста благонадежден сътрудник, тъй че ще имаме връзка и с новия отвесен газопровод, като това ще ни свърже с голям брой други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова конекторът не е единствено конструкция, той е и знак на увеличаващият се капацитет на нашия район и съгласуваност, които способстват за взаимната европейска тактика за по-надеждна, евтина и сигурна сила. България – въз основата на тази тактика, разраства потенциала на ПГХ „ Чирен “, с цел да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за обезпечаването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния.

Така демонстрираме нашата убеденост и взаимния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени поради войната в Украйна. Тя съществено и бързо промени метода ни на мислене, по тази причина високо ценим поддръжката на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, поддръжката на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, добави Радев.

Днес ключът на триумфа е в взаимни планове, съгласуваност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни запаси дружно, да създаваме нови технологии дружно, да градим нова инфраструктура дружно, и за произвеждаме дружно силата на бъдещето.

Газова връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра в идващите години.

За мен е голяма чест да участвам на церемонията по разкриване на интерконектора с Гърция. Веднага откакто поех поста на длъжностен министър председател, нашето държавно управление се концентрира върху забавянията, които бяха насъбрани от предходни интервали, с цел да приключи той в период. Процесът бе следен и на експертно и на министерско равнище на процедура всеки ден, като другите администрации се справяха незабавно с проблемите по сертификация в последните седмици. Това, което беше значимо, бе потребното двустранно съдействие България - Гърция, като взаимните старания се оказаха сполучливи.

Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев по време на церемонията за разкриване на българо-гръцката газова връзка..

От през днешния ден интерконекторът работи. Той има задоволително потенциал, с цел да задоволи всички битови консуматори, като обезпечава и диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност в страната. Съществуването на този интерконектор прави страната ни по-малко уязвима, усъвършенства опцията ни да водим договаряния, затова - изключително при сегашните условия, интерконекторът е извънредно значим за България. Икономическите изгоди са доста по-големи, също така за Гърция и България това не е комерсиално съглашение, а доказателство за отговорността и солидарността. Всички осъзнаваме, че от 2022 година се сблъскваме с енергийната рецесия, която се отразява негативно на района, Балканите, Европа и света.

Съзнателното нарушение на газовите връзки на Северен поток преди няколко дни е доказателство, че енергийната сигурност може елементарно да бъде компрометирана, разяснява още министър председателят Донев.

Стратегическото значение на интерконектора надвишава границите на България. Потенциалът му ще бъде още по-сериозен след стартирането след една година на терминала за ВПГ в Дедеагач/Александруполис. България приветства договорите с Баку. Интерконекторът България-Гърция ще способства за диверсификацията на газовите доставки на рационални цени за България и нейните сътрудници в Европа, добави Донев.

Газова връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра в идващите години./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР