Проектът за интерконектора между България и Гърция е на дневен

...
Проектът за интерконектора между България и Гърция е на дневен
Коментари Харесай

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа: Фон дер Лайен

Проектът за интерконектора сред България и Гърция е на дневен ред от почти 10 години. Започна през 2009 година, когато България беше доста тежко наранена от решението на " Газпром ” да приключи доставките на газ през Украйна. Наистина е належащо да има доста огромно предпочитание, пристрастеност и воля за реализирането на подобен план, и през днешния ден бих желала да благодаря на целия екип, на всички български и гръцки държавни управления. Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и в действителност, и финансово – с близо 250 млн. евро. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в тирада на церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка в събота. По интерконектора страната ни ще получава азерски газ.

" Днес стартира нова епоха за България и за Югоизточна Европа. България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира ужасяващата война против Украйна и енергийната война против Европа ” съобщи още Фон дер Лайен.

По думите ѝ този газопровод " обръща играта ", що се отнася до енергийната сигурност на Стария континент и дава независимост от зависимостта от съветския газ.

" И в България, и в Европейски Съюз, хората усещат следствията от войната. Но с помощта на планове като този, Европа ще има задоволително газ за зимата. За да се реализира това, първата стъпка беше тази към диверсификацията, която бе подкрепена в сериозни моменти. Важни бяха и големите вложения в различните електроцентрали – по този начин се сътвориха работни места и станахме самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо, с цел да се освободи от хватката на Русия ”, безапелационна бе Фон дер Лайен.

Тя акцентира, че с цел да се оправим с енергийната рецесия, Европа би трябвало да има обща реакция, която изисква да се понижат цените на разноските за силата за семействата и бизнеса. " Вчера, да вземем за пример, всички в Европейски Съюз се споразумяхме да ограничим приходите на избрани компании и да ги насочим към поддръжка за семействата. Необходимо е да се подхващат и още дейности. Посланието ни е да поддържаме нашият обединен пазар - това е силата на Европейски Съюз и там е благосъстоянието му. Без обща европейска увереност, рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. Нека дружно се надигнем за един мощен енергиен съюз ”, прикани Урсула фон дер Лайен.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР