Проектът за газопровода Северен поток 2 ще бъде спрян в

...
Проектът за газопровода Северен поток 2 ще бъде спрян в
Коментари Харесай

В. Нюланд : Ако Русия нахлуе в Украйна, Северен поток ще бъде спрян

Проектът за газопровода " Северен поток 2 " ще бъде спрян при положение на " настъпление " на Русия в Украйна. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд в четвъртък пред кореспонденти в Държавния департамент.

" Продължаваме да водим доста тесни и ясни диалози с нашите немски съдружници. И през днешния ден желая да бъда откровена с вас: в случай че Русия нахлуе в Украйна, тогава по един или различен метод " Северен поток 2 " няма да продължи ", съобщи изрично тя.

Според Нюланд газопроводът към момента не е подготвен.

„ Както обича да споделя [противопроводния] сенатор [САЩ Тед] Круз – не го изтъквам постоянно, само че както той обича да споделя – сега това е парче метал на дъното на океана. Необходимо е неговото тестване, узаконяване, той би трябвало да получи утвърждение от регулаторите и през него няма да тече газ, до момента в който това не се случи “, сподели помощник-секретарят.

Съединените щати и техните съдружници са обединени в желанието си да дадат " бърз и корав " отговор на Русия при положение на ескалация на напрежението към Украйна, сподели Нуланд.

Тя акцентира, че отговорът на Съединени американски щати на съветските оферти за гаранции за сигурност е дефиниран вследствие на „ съвещания с обособени страни, в това число Украйна, както и [членове на НАТО] и сътрудници от ОССЕ “.

" Както президентът [президентът на Съединени американски щати Джо Байдън] сподели по-рано тази седмица, ние сме единни в нашето желание към дипломация. Но също по този начин сме обединени във вярата, че в случай че Русия отхвърли нашия апел за разговор, ще има бърза и жестока отплата ", тя сподели.

Американският отговор на предложенията на Русия за гаранции за сигурност съдържа индикации за нарушение от страна на Москва на суверенитета на нейните съседи, сподели заместник-държавният секретар на Съединени американски щати.

" Няма да встъпвам в точното наличие на нашия документ или документа на НАТО. Достатъчно е да кажем, че нашият документ е с доста ясни опасения по отношение на позицията на Русия, в това число нарушавания на суверенитета във връзка с нейните съседи ", сподели Нюланд.

В същото време зам.-държавният секретар не посочи какво тъкмо има поради под нарушаването на суверенитета. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по-рано съобщи, че Русия не се меси по никакъв метод и не желае да се меси във вътрешните работи на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Съединените щати се надяват, че съветските управляващи ще се върнат към договарянията в границите на НАТО и ОССЕ, откакто проучат писмения отговор на Вашингтон по отношение на гаранциите за сигурност, сподели Нюланд.

" Справяхме се с доста сложни въпроси за сигурността и контрола върху въоръженията посредством договаряния и преди. Това беше даже в най-лошите времена и в този момент би трябвало да го създадем още веднъж. Въз основа на това се надяваме, че Москва ще изследва това, което й предложихме и връщане към договарянията: двустранни договаряния със Съединените щати, в границите на Съвета Русия-НАТО и в ОССЕ “, сподели тя.

Според заместник-държавния секретар, отговорите на Съединени американски щати на съветските оферти за сигурност „ откриват действителна опция за подсилване на сигурността в целия евроатлантически район, в случай че Москва избере пътя на дипломацията, а не на спора или саботажа “.

Тя добави, че Съединени американски щати и техните съдружници и сътрудници " от дълго време са загрижени за доста от въпросите, които Русия повдигна " и " от дълго време желаят съществени диалози по тях ", по-специално по отношение на контрола върху въоръженията, по-голямата бистрота, ограниченията за понижаване на риска и военните извършения.

Съединените щати считат за най-важното, че съветският президент Владимир Путин преглежда предадения отговор на Съединени американски щати на съветските оферти за гарантиране на сигурността, сподели Нюланд.

„ Най-важното нещо, което чухме от Москва през днешния ден, е, че президентът Путин има документите, че ги учи “, сподели Нюланд.

„ Русия даде да се разбере, че й би трябвало известно време, с цел да изследва документите “, означи заместник-държавният секретар.

" Смятаме, че топката е в тяхната страна. Но ние сме подготвени да преговаряме ", добави тя.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изказвания за допустима съветска инвазия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков назова сходна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Той акцентира, че Русия не съставлява опасност за никого.

В същото време Песков не изключи опцията за провокации за оправдаване на сходни изказвания и предизвести, че опитите за потребление на мощ за разрешаване на рецесията в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.

На 17 декември предходната година съветското външно министерство разгласява съветски планове на съглашения за гаранции за сигурност, които Москва чака от Вашингтон и НАТО.

Две съглашения - със Съединени американски щати и членове на алианса - допускат, наред с други неща, отвод от разширение на НАТО на изток, в това число отвод за допускане на Украйна в него, както и въвеждане на ограничавания за разрастване на съществено настъпателно оръжие, по-специално нуклеарно. Вече бяха извършени няколко кръга от съвещания в разнообразни формати, само че към момента няма оповестени съглашения.

На 26 януари Съединени американски щати и НАТО предоставиха на Русия своя писмен отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност. Отговорите на Съединени американски щати не съдържат позитивна реакция по главния въпрос за недопустимост на по-нататъшно разширение на НАТО, сподели в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров.

Американската администрация е уведомила украинските управляващи за своя писмен отговор на предложенията на Русия за гаранции за сигурност и е взела поради позицията на Киев, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс във вторник.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР