Проектът за електроцентрала с малък модулен реактор (SMR), който ще

...
Проектът за електроцентрала с малък модулен реактор (SMR), който ще
Коментари Харесай

Проектът за малък модулен реактор в Румъния получи ключово разрешение

Проектът за електроцентрала с дребен модулен реактор (SMR), който ще се създаде в Румъния, е получил основно утвърждение от националната комисия за надзор на нуклеарните действия (CNCAN). Това излиза наяве от известие на румънската нуклеарна компания Nuclearelectrica, която движи плана в партньорство с основаната в Съединени американски щати NuScale.

„ Одобрението на Базовия документ за лицензиране (LBD) съставлява основен стадий от плана за дребен модулен реактор, който ще улесни осъществяването на лицензионния развой за всички стадии на електроцентралата NuScale в Румъния “, сподели Nuclearelectrica в документи до фондовата борса в Букурещ.

LBD открива лицензионните условия за плана за шестмодулна електроцентрала, използваните национални и интернационалните нормативни документи, кодекси и стандарти, както и характерностите на плана, които подсигуряват осъществяването на условията и критериите за нуклеарна сигурност.

Това е значима стъпка напред в нашето пътешестване към даването на нашата чиста, надеждна технология в Румъния, с цел да помогнем за зареждането на страната “, сподели Джон Хопкинс, президент и основен изпълнителен шеф на NuScale.

Шестмодулната атомна електроцентрала (АЕЦ) ще има брутна конфигурирана мощ от 462 MWe и ще направи Румъния втората страна в света след Съединени американски щати, внедрила SMR технологията на NuScale.

Участието на Nuclearelectrica в плана се реализира посредством плановата компания RoPower Nuclear, от която тя има 50%, написа SeeNews.

Nova Power & Gas, дъщерно сдружение на районната инфраструктурна корпорация E-Infra, управлява останалите акции.

През януари RoPower Nuclear получи безплатна помощ от 14 милиона $ от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати за създаване на SMR цех в Румъния. Понастоящем RoPower и NuScale реализират фаза 1 на FEED Study, която се състои от поредност от инженерни и дизайнерски действия и изследвания, механически разбор на пожеланото място, което е някогашната електроцентрала Doicesti, оценка на календара и разноските.

Nuclearelectrica е операторът на единствената румънска АЕЦ „ Черна вода “, която сега обезпечава почти една пета от електрическата енергия в страната и по проект би трябвало да бъде разширена с още два реактора, за които компанията неотдавна още веднъж получи заем от Съединени американски щати.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР