Проектът за електронна идентификация чрез мобилен телефон е на финалната

...
Проектът за електронна идентификация чрез мобилен телефон е на финалната
Коментари Харесай

Министър Божанов: Проектът за електронна идентификация е на финалната права

Проектът за електронна идентификация посредством мобилен телефон е на финалната права, подготвили сме техническото задание и предложенията са подготвени за публично разискване.

Това сподели министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в изявление за Българска национална телевизия, като акцентира, че доста държи на публичното разискване, тъй като противоположната връзка е доста скъпа за него и екипа му.

Министърът разяснява и признатите през днешния ден от отрасловата парламентарна комисия промени в Закона за електронното ръководство, с които Държавна организация “Електронно ръководство ” се закрива и функционалностите ѝ се трансферират в новото Министерство на електронното ръководство. При този развой съкращения на администрацията ще има единствено по нужда, като усъвършенстването на работата ще се извърши взаимно с вицепремиера Калина Константинова, сподели Божанов. И даде за образец, че във ведомството му няма да има звено за човешки запаси, такова ще има в Министерския съвет като звено за споделени услуги. “Така че да няма потребност всяко министерство, всяка организация, всяко мъничко ведомство да има отдел човешки запаси ”, сподели министърът.

Държавната компания “Информационно обслужване ”, по думите на Божидар Божанов, ще се трансформира в проджект мениджмънт офис. Защото държавните администрации имат характерни знания в своите области, само че нямат общоприет опит в ръководството на планове. “Информационно обслужване ” ще бъде систематичен оператор, който ще приготвя механически задачи, ще ръководи планове, ще прави настоящ и следващ надзор, ще създава, интегрира и поддържа основни системи, изясни министърът. Всички тези действия ще бъдат записани в азбучник на услугите, който ще бъде остойностен и всяка администрация ще може да си поръчва от него какво и по кое време ѝ е нужно.

Министърът на електронното ръководство разгласи още, че се подхващат ограничения за повишение на киберсигурността и основни бази данни в страната не са подложени на сериозен риск. “В момента събираме информация за статуса на избрани системи, потреблението на избрани протоколи, степента на подготвеност на една или друга администрация да посрещне евентуална хакерска атака. После ще начертаем прецизна карта какво следва за всяка администрация ”, сподели Божанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР