Проектът за държавен план – прием за учебната 2024/2025г. във

...
Проектът за държавен план – прием за учебната 2024/2025г. във
Коментари Харесай

Представиха план-приема за училищата във Варна, откриват нови специалности

Проектът за държавен проект – банкет за образователната 2024/2025г. във Варна бе показан пред Постоянната комисия по претовареност в Областна администрация от шеф на РУО лекар Ирена Радева.

За цялата област Варна 168 са плануваните от страната паралелки 8-ми клас , а броят на учениците в тях е 4359. В 35 от тях, възпитаници на по-голяма възраст учат в задочна форма на образование.

48 са учебните заведения в област Варна, в които ще се реализира държавния план-прием в 8-ми клас за образователната 2024 – 2025 година. От тях 21 са междинни учебни заведения, 18 са професионални гимназии, 5 са профилираните гимназии и 4 са обединените учебни заведения. Само две са профилираните образователни заведения на територията на региона – НУИ „ Д. Христов “ и Спортното учебно заведение.

Според разпределението на паралелките по професионални посоки, 22% от тях ще бъдат в направление „ техника “, 15% ще заемат паралелки, в които ще се учи „ информатика “, 14% от общия дял професионални посоки ще заемат паралелките, в които се учи „ услуги за личността “ и „ стопанско ръководство и администрация “. В плана за ДПП има и ново предложение за професионални паралелки по направление „ опазване на здравето “.

Според плана за държавен проект – банкет новите специалности за област Варна са „ Асистент на доктор по дентална медицина “, и „ Сценичен костюм “ , които ще се учат в ПГТМД във Варна, „ Логистика на товари и услуги “ , обвързана с специалността „ Куриер “, изучавана в СУ “Н.Й. Вапцаров “ в Суворово, „ Търговия на едро и дребно “ по специалност „ Търговски представител “, която ще се учи в ПГИ „ Д-р Ив. Богоров “ във Варна.

За първи път в учебни заведения от три общини от региона – Дългопол –СУ „ Св. Кл. Охридски “, Вълчи дол – ПГЗГС с. Стефан Караджа и Долни чифлик – ПГСС се основават 3 нови специалности – „ Електронна търговия “, „ Полевъдство “ и „ Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения. “ Всяка една от тези специалности е обвързана с специалност.

Най-атрактивните за бизнеса са специалностите по разнообразни специалности, изучавани по така наречен дуална система. За Варненска област за образователната 2024 – 2025 година това са 5 паралелки. 1 от тях е компетентност „ Търговия “ във ВТГ „ Г.С. Раковски “, 1 паралелка „ Машини и системи ЦПУ “ в ПГКМКС „ Акад. Бл. Сендов “ към ТУ – Варна, една паралелка „ Мебелно произвеждане “ в ПГГСД „ Н. Хайтов “ – Варна, 1 паралелка „ Пътно – строителна техника “ в ПГСАГ „ В. Левски “ – Варна и в ПГХХВП „ Дм. Менделеев “ – паралелка „ Осигуряване на продуктова информация “.

Три са предпазените от страната специалности по специалности „ Електротехник “, „ Корабен механик “ и „ Корабоводител “, които се учат в три специалности във ВМГ “Св. Н. Чудотворец “.

Според плана на ДПП в 36 паралелки в 22 учебни заведения на територията на област Варна се учат специалности от специалности по които се чака дефицит от експерти на пазара на труда. Сред най-дефицитните експерти са хлебарите, готвачите, корабните монтьори, спедиторите – логистици, механик – лесовъд, електромонтьор, строителен механик, помощник обществени действия, ресторантьор и други

В полемиката, която последва представянето на плана за ДПП за образователната 2024–2025 година, представителите на работодателските организации показаха поддръжка и задоволеност от обстоятелството, че трайно високият брой на професионалните и на stem паралелките в учебните заведения от региона се удостоверява за поредна година и дава отговор на потребностите на пазара на труда.

Предложенията на учебните заведения за държавния проект – банкет са съобразени със тактиките, прогнозите и проектите за развиване на общините в региона. Проектът за ДПП е отчел поръчките и мненията на работодатели и работодателски организации, които отразяват потребностите на пазара на труда. Изготвянето на този документ е привързан с тригодишен разбор на следените индикатори в цялостния образователно-възпитателен развой във всички образователни заведения в региона.

4344 са учениците от област Варна, които приключват 7-ми клас, а най-вече от тях – 3342-ма учат в община Варна, показва документът.

За поредна година се утвърждава наклонността професионалните паралелки, както и тези със STEM специалности и профили да са повече от профилираните. 104 общо са професионалните паралелки в учебните заведения от региона, а 60 са профилираните. Прави усещане и фактът, че всички учебни заведения от област Варна са показали свои концепции за STEM кабинети, които са минали през оценка. Това е доказателство, че се задълбочава връзката сред образованието и потребностите на пазара на труда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР