Проектът за бърза железопътна връзка между Егейско море, Черно море

...
Проектът за бърза железопътна връзка между Егейско море, Черно море
Коментари Харесай

Даде ли Борисов на Гърция нов лост за икономическо влияние?

Проектът за бърза железопътна връзка сред Егейско море, Черно море и Дунава на процедура обрича на гибел кулоар №8, който би трябвало да свърже Дурас с Тирана, Скопие, София, Варна и респективно Бургас.
Стойността на плана единствено от гръцка страна за бърза жп връзка сред Егейско море, Черно море и Дунава ще е в границите на 4 милиарда евро, съобщи гръцкият министър на превоза Христос Спиридзис. Меморандумът за създаване на жп коридора ще бъде подписан в Кавала от министър председателите на двете страни.
Само че ограничението на разбирането за нова жп връзка на Балканите единствено до превоза е палиативно и не води до лекуване на старите болки на полуострова ни. Към този извод насочват проектите за свързване на гръцките пристанища Кавала и Александруполис с Бургас и Варна, а по-късно и с Русe.
Кой има изгода от този план, прочут като Sea2Sea?
Колкото и обикновено да звучи, това е единствено Гърция. Защо? Защото тази комплицирана геополитическа гръцка игра цели " закачането " на цяла Северна Гърция – от Солун до Александруполис, за българските черноморски пристанища. Така от Солун – преминавайки през цяла Македония и Западна Тракия – товарите ще стигат до рогчето на българо-турско-гръцката граница, където се намира Свиленград. Досега Атина бягаше от това. Но в този момент желае с един патрон да удари два заека: да развие личната си територия около Егейско море от Солун до Александруполис, завъртайки на север до Свиленград и да го употребява като интернационален кулоар. И да привлекат за себе си, което не е неприятно, вложения за северните си пристанища Кавала и Александруполис. Само че...
Само че за какво пък София не упорства пътят да се отреже? Как ли? От Солун напряко като се стигне до Комотини, през Комотини до Подкова, а по-късно е ясно. Разстоянието сред тяхната най-северна ж.п. гара – Состис, и нашата най-южна – Подкова, е 42 км. Още преди 30-тина година е разработван подобен план за свързване на двете жп мрежи – българската и гръцката – единствено с по 21 км. нови стоманени пътища на територията на съответните страни.
При това състояние къде остава Александруполис (Дедеагач)? Ами пропуснат, на гръцко-турската граница. Сега, с новата „ мултимодална “ връзка ще бъдат реализирани няколко неща. Първо, Александруполис става клиент за наливане на фондове и развиване на района към него. Второ, Северна Гърция употребява българските черноморски пристанища като хинтерланд. И, трето, Sea2Sea поставя кръст на кулоар №8, който теоретично би трябвало да свърже България през Македония и Албания с Адриатическо море и Бургас и Варна да си кореспондират непосредствено с „ тока на италианския ботуш “.
Ние какво вършим? Обръщаме нещата с главата надолу – вместо София да е ръководител-движение на кулоар №8, тя се трансформира в стрелочник, изпълняващ заповедите на гръцки шеф гара. И идващите през Гърция артикули получават пряк достъп:
а/ до българските пристанища на Черно море;
б/ до Дунава и оттова – нагоре.
Т.е. вместо стоките да минават през целия Балкански полуостров – Албания, Македония, България, те минават през Гърция и малко през нас. Това е просто една нелепост, която няма пояснение от българска позиция. Защото транспортният кулоар България-Македония-Албания е витално значим за нас от геополитическа позиция. Така стои и въпросът с Македония. С новата връзка и зачеркването на кулоар №8 София на процедура се съгласява стоките от гръцките средиземноморски пристанища да вървят през Македония към Белград и оттова към Европа. Т.е. нежно Скопие още веднъж попада в клещите на своите " другари " Атина и Белград.
Да не забравяме, че жп линии не се вършат всяка година. Също по този начин дано не забравяме, че не сме срещу жп връзката Александруполис - Свиленград. Но помним ли, че определихме датата за " рязане на лентичката " на кулоар №8 за далечната 2027 година? А до тогава? Ще оставим " трансформиращата се в народна власт " Сърбия и нашата " другарска прилежаща " Гърция да вършат каквото си желаят със Скопие? Въпросът е да не заработим по схемата " Човешко е да обещаеш, мъжко – да не изпълниш ". И не би трябвало да забравяме, че сякаш обявихме Западните Балкани като приоритет за нашето председателство на Европейския съвет. Ако в действителност е по този начин, то №8 би трябвало да е с едни гърди пред Sea2Sеa.
Транспортните и енергийни връзки имат политически мирис. Като концепция Sea2Sеa беше утвърден от Еврокомисията през 2012 година. А паневропейските транспортни коридори се появиха на конференцията в Крит през 1994 година и бяха дообогатени на последвалата през 1997 година конференция в Хелзинки.
През 2015 година, по време на визитата на българска държавна делегация в Китай, транспортният министър Ивайло Московски показа на китайските сътрудници благоприятни условия за вложения в 4 жп посоки. Сред тях беше модернизацията жп линия София-Перник-Радомир, оценена на 360 млн. евро; рационализация на жп линията Радомир-Гюешево, която ще коства 556 млн. евро. Това е единственото " придвижване " на думи за кулоар №8.
Всъщност реализирането на връзката Кавала-Александруполис-Бургас-Варна демонстрира нежеланието на София да вземе нещата в свои ръце – до момента в който Sea2Sea оставя на гърците преимуществото, то кулоар №8 носи с изключение на геополитическа и икономическа стойност и отговорност за България. А ние очевидно не обичаме тази игра.
Следва да си зададем въпроса какво ще е бъдещето на кулоар №8, в случай че трафикът от Средиземноморието бъде обран от Sea2Sea?
Крайно време е София да поведе свое хоро на Балканите – не към " Велика България ", а към сериозна и тежка България. Трябва да започваме да демонстрираме, че ние водим хорото, а не просто подскачаме на " Барба Яни " с глупава признателност в погледа към Акропола.
И в случай че демонстрираме просто обвързаност към " Узо " или " Сръбска жестока земунска дюлева ракия " и откажем да се чукаме с „ Жолта лозова ракия “, може да пием една студена минерална вода „ Пелистерка “. Което в действителност ще значи, че вместо да наложим " българската скара " в политическата кухня на Балканите, ще продължим да дъвчем плескавици и гирос. Въпрос на усет. И на здрав разсъдък.
Автор: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР