Проектът за 7.7 млн. лв. започна без до последно да

...
Проектът за 7.7 млн. лв. започна без до последно да
Коментари Харесай

Грешният завой на Пловдив или как НЕ се прави кръстовище

Проектът за 7.7 млн. лева стартира без до последно да е ясно по какъв начин ще наподобява кръстовището Той евентуално ще коства повече на Пловдив, а процесът по утвърждението му е затулен в загадка Скоростно кръстовище на две равнища ще вложи казуса с трафика в центъра и ще заплаши развиването на зоната към Марица като пешеходна
Булевардът край река Марица в центъра на Пловдив, против панаира, е спокоен. За това оказват помощ знаците, които не разрешават влизането незабавно след пресичането на моста, до кръговото кръстовище. На мястото на колите, до кръстовището има екскаватор, маса с погача и няколко кирки.

Общината прави първа копка на може би най-спорния план, започван в последните години в Пловдив - пробивът под Водната палата (голямата бяла постройка до кръговото кръстовище на моста след панаира). Целта е кръстовището да стане на две равнища, с цел да пропуща повече коли около Марица и към центъра на града.

Да се каже, че събитието е триумф, е все едно да кажете, че посрещат съветските бойци с цветя в Украйна. Няколко души с плакати " Спрете се " стоят в профил и когато зам-кметът по превоза Тодор Чонов взима думата, стартират да викат " оставка! ". Някои от тях, става известно, са поданици на квартала. Другият присъстващ зам.-кмет Пламен Райчев споделя, че планът му коства здравословни проблеми. Кметът Здравко Димитров е в болница, по тази причина не участва.
Реклама
Наоколо са служащи, служители на реда и представители на строителната компания " Иса 2000 ", която е реализатор на плана за 7.7 млн.лв. без Данък добавена стойност. " За какво стачкуват ", осведомява се притежателят на " Иса " Юлиян Инджов, който е на мястото. " Не са съгласни, не били известени ", дава отговор му представител на общината.
Протестиращите скандираха " оставка ", до момента в който течеше формалната част Фотограф: Димитър Марков
Истината е, че никой - в това число както стана ясно, строителят и хора от общината - не беше изцяло сигурен до последно по какъв начин тъкмо ще наподобява кръстовището. Но неналичието на изясненост е единствено един от многото проблеми с този план. Той е сгрешен на толкоз доста равнища, че е по-скоро азбучник на това по какъв начин не се прави кръстовище. Внезапният план Кръстовището при Водната палата, което е едно от най-натоварените в Пловдив заран и вечер, беше превърнато в кръгово през 2015 година Още тогава концепцията е да се появи и второ равнище, което обаче откри финансиране едвам 2021 година като част от 30-милионен заем, взет от общината от " Фонд за устойчиви градове ". в края на предходната година, само че
Старата визуализация до неотдавна беше единствената в общественото пространство Фотограф: Вектор Бул
През цялото това време, пред обществото се показват визуализациите от 2013 година, с които тогавашните проектанти възнамеряват кръгово от горната страна и пробив изпод, нов мост на Марица, плюс даже нов пешеходен мост. Първо отпадна концепцията за двата моста заради липса на финансиране. Сега, става известно, е отпаднала и концепцията за кръгово, тъй като придвижването ще бъде решено по напълно друг метод - директни транспортни лъчи, без леви завои (виж визуализацията).
Това е визуализацията, показана през днешния ден от строителите и общината. С нея, става известно, бяха осведомени много малко хора
Причината за това е елементарна: когато поръчката се разпореди тази година, за кръстовището, а общината ще го одобри. Така ненадейно, дни преди първата копка, стана ясно че има нов вид, който обаче на никое място не беше показан обществено. " Капитал " го видя за първи път, когато отиде до общината, с цел да го снима.
Реклама
Визуализацията му беше показана публично едвам през днешния ден, след първата копка.

Още по-интересното е, че явно и двете страни: кметската администрация и строителят, не бяха изцяло наясно какво съдържа той. " Капитал " попита на събитието за какво в плана, който е в средата на най-дългата вело и пешеходна алея в Пловдив - тази около Марица, не се възнамерява връзка за пешеходци и колоездачи (те сега би трябвало да слизат в обособен подлез). Първо представители на строителя твърдяха, че велоалеята е обвързвана, а след това споделиха, че в планувания тунел има " необятен тротоар ". Нито едно от двете не е правилно, съгласно показаните проекти.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев също разгласи, че е планувана пешеходна връзка сред двете страни на кръстовището. Когато му беше посочено, че това не е правилно, той сподели " благодаря ви, ще се постараем да поправяме това ", и изясни, че не е виждал въпросния план.
Човек от екипа на " ИСА " среща шефа на компанията Юлиян Инджов (вляво) и зам.кмета по превоза Тодор Чонов с визуализацията на кръстовището Фотограф: Димитър Марков
Малко по-късно беше насочен въпрос към неговия сътрудник Тодор Чонов, за това, че " не е имало публично разискване на плана и не е имало медийно показване в негова целокупност ". " Не съм способен да ви отговоря на този въпрос ", призна Чонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР