Проектът TheMayor.EU - Европейският портал за градове и граждани е

...
Проектът TheMayor.EU - Европейският портал за градове и граждани е
Коментари Харесай

Българският лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2021 г. е известен

Проектът " TheMayor.EU - Европейският портал за градове и жители " е българският лауреат на Наградата за европейски жител за 2021 година

Наградата за европейски жител се присъжда от Европейския парламент на жители или организации за осъществени от тях планове, спомагащи за поощряване на по-доброто взаимно съгласие и интеграция сред жителите на страните членки. Наградата е под формата на почетен орден и има алегорично изражение.

Селекцията на лауреатите от всички страни - членки на Европейски Съюз, беше осъществена от 11-членно европейско жури, включващо представители на Европейския парламент, видни общественици и европейски цивилен и юношески организации. То направи своя избор, откакто българското национално жури в състав Ева Майдел (ЕНП), Петър Витанов (С&Д), Искра Михайлова (Обнови Европа), Симона Димитрова (Национален юношески форум) и Биляна Богоева (Българско учебно заведение за политика " Димитър Паница " ) излъчи 5 номинации всред подадените 12 кандидатури от България.

Българският лауреат

Проектът " TheMayor.EU - Европейският портал за градове и жители " е онлайн пространство , в което локалните управляващи от Европейския съюз могат да показват гратис работата си, сполучливите си планове и начинания и да им дадат видимост измежду необятна европейска публика. Целта му е да подтиква обмена на положителни практики и новаторски решения, и да демонстрира приноса на Европейски Съюз към развиването на локалните общности.

 Боян Томов, създател на портала TheMayor.EU и ръководител на съдружие „ Евро Адванс “.
Боян Томов, създател на портала TheMayor.EU и ръководител на съдружие „ Евро Адванс “.
Снимка: © Сдружение "Евро Адванс "

Порталът се стреми да усъвършенства разбирането сред жителите на Европейския съюз, локалните управляващи и институциите на Европейски Съюз, да подтиква обмена на положителни практики и опит сред управляващите в Европа, като направи напъните за съвременно, транспарантно и дейно ръководство на градовете по-видими, повишавайки доверието в институциите. В него са включени стотици образци за сполучливо изпълнени европейски планове, които подкрепят общественото, икономическо и софтуерно развиване на европейските градове и райони, както и за градивни решения на провокациите, пред които са изправени те - климатични промени, замърсяване, обезлюдяване, софтуерна назадничавост, запазване на културното завещание и други. Порталът стана един от първите публични сътрудници на самодейността Нов Европейски Баухаус. Благодарение на работата на екипа на портала TheMayor.EU, положителните образци от европейските градове и райони доближават до стотици хиляди европейски жители, а Европейският съюз става по-разбираем, по-близък и по-прозрачен за тях.

Повече за плана описа Боян Томов, създател на портала TheMayor.EU и ръководител на съдружие " Евро Адванс ".

Защо създадохте Европейския портал за градове и жители? Какво ви въодушеви?

Винаги съм оценявал високо напъните на локалните управляващи и всекидневно имам нови мотиви да се удивлявам от работата им. Те са най-близкото до жителите управническо звено и като такова са натоварени с голяма отговорност и упования. Същевременно, кметовете и общинските препоръки работят в условия на мощно лимитирани финансови и властови запаси, което прави работата им още по-голямо предизвикателство.

Когато преди години разсъждавахме върху тези въпроси с екипа ми, си дадох сметка, че малко хора схващат, че общинските администрации заслужават голямо самопризнание и че постоянно забавните и новаторски решения, които вкарват, остават лимитирани единствено до локалната общественост.

В същото време осъзнах, че българската медийна среда страда от голям дефицит на положителни вести. Казах си, че това не би трябвало да е по този начин: положителните хрумвания би трябвало да получат публичност, изключително, когато имат капацитет да подобрят живота на други места в Европа и света.

Така взех решение да основа Портала на българските общини Кмета.бг, който бързо се потвърди като нужен и съответстващ пред българската публика. В следствие се окуражих да разширя обсега до целия Европейски съюз и да пускам мултиезичен план - TheMayor.EU. Градовете на Европейски Съюз са изобилен извор на амбициозни хрумвания и новаторски решения, не спирам да се увещавам в това.

Защо е значимо да се споделят положителни практики?

Макар и името на портала да е отпратка към градоначалниците, той е също толкоз насочен към жителите - всички ние, които обитаваме несъмнено обитаемо място, плащаме налози и пътуваме в Европа, заслужаваме най-хубавото, дейно и транспарантно ръководство. Споделянето на положителни практики сред локалните управляващи може значително да спомогне за това положителните решения да намират директен път към реализация и да мултиплицират своя резултат.

Посетителите на TheMayor.EU доста бързо ще се убедят, че точно градовете са основни артисти за реализирането на Европейския зелен пакт, битката с климатичните промени, за ускорената цифровизация на Европа и укрепването на локалната народна власт.

В TheMayor.EU считаме за значимо европейските данъкоплатци да са наясно по какъв начин се усвояват обществените средства, в това число и тези по европейски планове. Затова даваме видимост на сполучливите образци от градовете, демонстрираме по какъв начин най-ефективно може да се харчи общественият запас и подтикваме конкуренцията и желанието за доказване сред локалните управляващи. Това в последна сметка води до по-високо качество на живот за всички нас.

Трудно ли се поддържа сходен портал? Какви са провокациите?

www.TheMayor.EU от стартирането си работи като план с некомерсиална цел - потребителите могат да го четат свободно, а общините - да показват работата си изцяло гратис. Въпреки компликациите, съумяваме да го поддържаме към този момент четири години, което демонстрира, че има смисъл и нужда за подобен вид наличие и има накъде да растем.

С какви други планове се занимава Вашето съдружие " Евро Адванс "?

Освен европейския портал TheMayor.EU, в Сдружението работим по разнообразни начинания, свързани с популяризирането на положителните и устойчиви практики за развиване на европейските градове.

Много се гордеем с присъединяване си в европейската мрежа " EUDIGIT - Европейски цифрови жители ". Като част от този план, дружно с Марсилия, Ротердам, Генуа, Варна, Клуж Напока и Хамбург, изследваме и събираме ефикасните тактики на градовете за битка с цифровото разделяне, улесняваме обмена на положителни практики сред тези градове и демонстрираме сполучливите модели за поощряване на гражданско присъединяване в демократичните процеси.

Сдружението е дълготраен сътрудник в организацията и популяризирането на годишния конкурс " Кмет на годината ", който и тази година за следващ път ще отличи най-успешните и одобряваните български градоначалници.

 Старт на портала TheMayor.EU на 27 октомври 2017 година в наличието на еврокомисар Мария Габриел, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и ръководител на Сдружението на общините, Марку Маркула, тогава вицепрезидент на Европейския комитет на районите, и Искра Михайлова, тогава ръководител на комисията на Екологичен потенциал по районно развиетие.
Старт на портала TheMayor.EU на 27 октомври 2017 година в наличието на еврокомисар Мария Габриел, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и ръководител на Сдружението на общините, Марку Маркула, тогава вицепрезидент на Европейския комитет на районите, и Искра Михайлова, тогава ръководител на комисията на Екологичен потенциал по районно развиетие.
Снимка: © Сдружение "Евро Адванс

Какво значи Наградата за европейски жител за вас?

Аз и моят млад екип сме извънредно радостни от признанието, което получаваме през днешния ден - премията " Европейски жител " е още едно доказателство за значимостта на работата ни и ни демонстрира, че вървим в вярната посока. Да бъдем определени преди всичко от националното жури и от Комитета по награждаването, в съревнование с толкоз забавни планове, е тласък да продължим да работим още по-усилено.

Накрая желая да прикани европейските институции като Европейския парламент, Европейската комисия, Комитетът на районите, отсега нататък да обръщат по-голямо внимание на сходни начинания. Важно е да поддържат и влагат в планове, които са се потвърдили като устойчиви във времето, и да им оказват помощ да разширят своята активност.

Защото начинания като TheMayor.EU са значими за европейското семейство; те способстват за укрепването на европейските полезности, за чувството за непосредственост сред европейските жители и потвърждават всекидневно какъв брой е значима принадлежността към Европейски Съюз за триумфа на всеки от нас.

Наградата за европейски жител на Европейския парламент

От 2008 година насам годишната Награда за европейски жител се присъжда на жители и организации за изключителни достижения в следните области:

дейности за поощряване на по-доброто взаимно съгласие и по-добрата интеграция сред жителите на страните членки или за подкрепяне на трансграничното или транснационалното съдействие в границите на Европейския съюз;

действия, включващи дълготрайно трансгранично или транснационално съдействие в региона на културата, което способства за укрепването на европейския дух;

планове, свързани с тематиката на настоящата Европейска година;

действия, които дават съответен израз на полезностите, заложени в Хартата на главните права на Европейския съюз.

Изданието на премията през 2019 година не се състоя поради провеждането на изборите за Европейски парламент, а церемонията за награждаване на лауреатите за 2020 година бе отсрочена поради пандемията.

Досегашните лауреати на Наградата за европейски жител на Екологичен потенциал от България са:

2020 година - Проектите " Медея " на съдружие " Легал арт център " и " Виждам посредством музика " на фондация " Музика за България "

2018 година - Архимандрит Партений Фидановски;

2016 година - Мариана Пенчева и Иван Николов;

2015 година - Народно читалище " Бъдеще в този момент 2006 " ;

2014 година - Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;

2013 година - Акад. Валери Петров и доктор Милен Врабевски;

2012 година - Петър Петров, монтьор на кораба " Коста Конкордия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР