Проектът стартира с финансиране в размер на 100 млн. евроНуждаем

...
Проектът стартира с финансиране в размер на 100 млн. евроНуждаем
Коментари Харесай

ЕС и Бил Гейтс създават общ фонд за чиста енергия

Проектът започва с финансиране в размер на 100 млн. евро

„ Нуждаем се от нови технологии, с цел да избегнем най-лошите последствия от изменението на климата “, съобщи Бил Гейтс

Европейската комисия и ръководеният от Бил Гейтс фонд „ Breakthrough Energy “ започват капиталов фонд за чиста сила с капитал от 100 млн. евро, оповестиха предходната седмица от Брюксел.

В рамките на меморандум за съгласие сред двете страни се основава Breakthrough Energy Europe (BEE) — взаимен капиталов фонд, който да подкрепя новаторски европейски предприятия при създаване и стартиране на пазара на качествено нови технологии за чиста сила.

Обединяването на обществени и частни вложения в нови, новаторски технологии за чиста сила е от основно значение за намирането на дълготрайни решения за понижаване на излъчванията на парникови газове, съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По неговите думи, Европа би трябвало да продължи да играе водеща роля в битката с изменението на климата, като директно се ангажира освен вкъщи, само че и в целия свят. За реализиране на задачите за запазване на планетата, е нужна рационализация на европейската стопанска система и индустрия.

Финансирането в размер на 100 млн. евро ще бъдат предопределено за новатори и предприятия от Европейски Съюз, които имат капацитет да допринесат за доста и трайно понижаване на излъчванията на парникови газове, посочи комисарят по въпросите на проучванията, науката и нововъведенията Карлош Моедаш.

От своя страна, Бил Гейтс, ръководител на Breakthrough Energy Ventures, съобщи: „ Нуждаем се от нови технологии, с цел да избегнем най-лошите последствия от изменението на климата. Европа даде скъп образец, като направи обилни вложения в научноизследователска и развойна активност “.

Според него, учените и бизнесмените, които създават нововъведения за справяне с изменението на климата, се нуждаят от капитал, с цел да основават сдружения, които да оферират тези нововъведения на международния пазар. „ Breakthrough Energy Europe е основан, с цел да даде този капитал “, акцентира Гейтс.

Breakthrough Energy Europe ще служи за връзка сред финансираните с обществени средства научни проучвания в региона на чистата сила и дълготрайния рисков капитал, с цел да могат нововъведенията да доближават до пазара по-бързо и по-успешно.
още по тематиката
С капитализация в размер на 100 млн. евро дейностите на фонда ще бъдат ориентирани към понижаване на излъчванията на парникови газове в електроснабдяването, превоза, селското стопанство, индустрията и постройките.

Breakthrough Energy Europe е пилотен план, който може да послужи като модел за сходни начинания в други сфери. Очаква се той да стартира да действа през 2019 година

Половината от личния капитал на фонда ще бъде предоставена от Breakthrough Energy, а другата половина — от InnovFin, финансови принадлежности за шерване на риска, финансирани посредством „ Хоризонт 2020 “ — актуалната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР