Проектът „Северен поток 2” не подпомага целите на Енергийния съюз

...
Проектът „Северен поток 2” не подпомага целите на Енергийния съюз
Коментари Харесай

ЕС смята, че Северен поток 2 не отговаря на целите му

Проектът „ Северен поток 2” не подкрепя задачите на Енергийния съюз на Европейски Съюз, съобщи по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Анхел Канете.

„ Той се отклонява от задачите на Енергийния съюз, до момента в който нашите цели са да повишим сигурността на доставките при конкурентен пазар на газ”, сподели Канете. Той акцентира, че „ би трябвало да има диверсификация на източниците”, само че реализацията на плана няма да способства за това.

„ Говорим за това, че е нужен съответен юридически режим. Газопроводът „ Северен поток 2” е в особена обстановка и това би трябвало да се отчита”, сподели еврокомисарят.

Същевременно Канете акцентира, че „ болшинството страни от Европейски Съюз приветстват мандата за „ Северен поток 2”.

По-рано Канете сподели, че „ Европейската комисия желае да води договаряния с Русия за реализиране на специфичен режим, който да отговоря на всички правила на енергийното законодателство на Европейски Съюз, с цел да се резервира действието на вътрешния европейки енергиен пазар”.

На 9 юни Еврокомисията изиска от членките на Европейски Съюз мандат за водене на договаряния с Русия за построяването на газопровода „ Северен поток 2”.

На 26 юни Европейска комисия показа плана си за мандат на Съвета на Европейски Съюз, след което беше обещано време за изследването му.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР