Проектът „Северен поток 2“ е невъзможен без определяне на бъдещата

...
Проектът „Северен поток 2“ е невъзможен без определяне на бъдещата
Коментари Харесай

Меркел: Проектът „Северен поток 2“ е невъзможен без яснота за украинския транзит


Проектът „ Северен поток 2 “ е неосъществим без установяване на бъдещата роля на украинския пренос, съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел в Берлин на взаимна конференция с президента на Украйна Петро Порошенко.

„ Правилно, аз и вчере споделих това в телефонен диалог с съветския президент (Владимир Путин), че е невероятно поради „ Северен поток 2 “ Украйна да загуби смисъла си като страна транзитьор на газ...Аз ясно заявих, че планът „ Северен поток 2 “ от наша позиция е неосъществим, без да се дефинира ясно бъдещата роля на украинският пренос “, сподели Меркел.

Проектът „ Северен поток 2 “ планува строителството на две тръби от газопровода с потенциал от 55 милиарда куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Новият газопровод се възнамерява да бъде издигнат редом със в този момент настоящият „ Северен поток “. Оператор на плана е компанията Nord Stream 2 AG с единствен акционер „ Газпром “. Общата стойност за реализиране на плана се прави оценка на сумата от 9,5 милиарда евро.

През март ръководителите на парламентите на Литва, Латвия и Полша подписаха взаимно заявление срещу строителството на газопровода, като се мотивираха, че планът е геополитически и основан на политически решения за отвод от преноса на газ през Украйна. По данни на медиите обръщението е било подписано от Молдова и Украйна.

От своя страна Федералната работа за мореплаване и хидрография на Германия в края на месец март издаде позволение за строителство и употреба на „ Северен поток 2 “ в изключителната икономическа зона на страната. По-рано през януари Минната работа на Щралзунд позволи строителството и употребата на морския сектор на газопровода в териториалните води на Германия и сухопътната му част. Така компанията Nord Stream 2 получи всички позволения, нужни за строителството на „ Северен поток 2 “ в Германия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР